Rafael
19 °C
33 °C

Ezért fáztunk éjjel

2019.05.08. 12:44 Módosítva: 2019.05.08. 12:56

A hajnali órákra nagyon lehűlt a levegő az ország nagy részén, erről küldött térképes kimutatást az Országos Meteorológiai Szolgálat. 

Általában 2, 3 fok körül alakultak a minimum-hőmérsékletek, pedig ebben az időszakban 8 és 9 fok körül szoktak.

A felhősebb északkeleten volt enyhébb az idő, máshol gyenge fagy is előfordult. Kecskemét körül mérték a legalacsonyabb értéket, ott -1,7 fokot mértek. 

Éjjel északkeleten befelhősödött az ég, így ott viszonylag enyhe volt a hajnal, máshol a lecsendesedő szélnek és a derült égboltnak köszönhetően mélyre csökkent a hőmérséklet, a középső országrész és a Dunántúl mélyebben fekvő tájain volt a leghidegebb.

Az Időkép.hu egyik észlelője -2,8 fokot mért Zircen, de a hivatalos hidegrekord nem dőlt meg, csak hétfő hajnalban

-59573.jpg-2019-05-08-08-16-15
Fotó: Martin01 / idokep.hu

Csütörtökön megint eső

A hétvégi, háromnapos eső után pár napig élvezhettük a napsütést, de az Időkép előrejelzése szerint csütörtökön érkezik az újabb adag égi áldás. 

A szerda hajnali hideg után napközben már jó idő lett, csütörtökön viszont ismét elromlik az idő, országszerte eső várható, a Dunántúlon délután zivatar sem kizárt.

A délelőtt folyamán még keleten és néhol északon lehetnek szárazabb körzetek, később itt is elered az eső. Élénk, időnként erős lehet a déli-délnyugati szél. Hajnalban 3-11, délután pedig 10-19 fok valószínű, a magasabb értékeket a déli órákban északkeleten mérhetünk.

Pénteken elvonul a csapadék, délelőttre már a keleti tájakról is, aztán délután a hosszabb napos időszakok mellett szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Reggel nyugaton és északon pára-, ködfoltok előfordulhatnak. A nyugati-északnyugati szél több helyen felerősödik. Ismét melegszik az idő, délután 17-21 fok várható.

Hétvége 

Szombaton is többfelé párás lehet a reggel. Napközben északnyugaton, nyugaton több, máshol kevesebb záporra, zivatarra van esély, de mindenhol sokat fog sütni a nap. Az ország nyugati felén erős, viharos lesz a délies szél. A legtöbb helyen 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap a nyugati országrészbe egy hidegfront hozhat viharos szelet, esőt, lehűlést, előterében zivatarok is kialakulhatnak. Keleten maradhat a meleg tavaszi idő.