Kiszivároghattak a töriérettségi feladatai, rendőrségi feljelentést tett az Oktatási Hivatal

2019.05.08. 15:37 Módosítva: 2019.05.08. 21:26

Fontosabb részletek: 

  • Feljelentést tett az Oktatási Hivatal a középszintű történelem érettségi néhány témájának kiszivárgása miatt.
  • Nem konkrét feladatok, csak az esszékérdések témái terjedtek el a neten egy nappal az érettségi előtt.
  • Az esszékérdésekkel szerezhető meg a pontok fele az írásbelin.
  • A neten terjedő üzenet elsőre hamisnak tűnt, de az Indexnek több tucat diák erősítette meg, hogy az érettségi előtti napon találkoztak ezekkel az információkkal. 
  • A legtöbben nem vették komolyan, hogy ezek a témák fognak szerepelni ez érettségin.   
  • Az üzenet feltehetően az egész országban elterjedt. Budapest mellett kaptunk visszajelzést Sopronból, Szegedről, Gödöllőről, Zala-, Borsod- és Békés megyéből is. 
  • Az érettségire több feladatlapot dolgoznak ki. A tételeket összeállító tanárok nem tudják, melyiket kapják meg a vizsgán a gyerekek. 

Rendőrségi feljelentést tett az Oktatási Hivatal, miután tegnap egy olyan üzenet terjedt el, amely a mai középszintű történelemérettségi esszéfeladatainak témáját tartalmazta. Az üzenetről szóló képernyőkép az Indexhez is eljutott. A május 7-i dátumozású, 16:26-kor született poszt valóban azt a négy témát tartalmazza, amelyek a mai középszintű vizsga esszékérdéseiben szerepeltek. 

IMG-2371 (1).png

A diákoknak a történelem írásbeli második részében a négy megadott téma közül kettőt kellett választani: egy rövidebb és egy hosszabb esszét kellett megírniuk. A két esszékérdéssel a pontok fele (50) szerezhető meg az írásbelin.

A fenti üzenet egy zárt csoportban terjedt.

Egy érettségizőtől az Index úgy értesült, hogy kedden chaten ő is megkapta ezt az üzenetet, de nem vette komolyan, és nem is különösen készült a megadott témákra. Amikor ma az érettségin megkapta a feladatlapot, megdöbbenve vette tudomásul, hogy tényleg ezek a témák szerepeltek a kérdésekben. 

Tud bármit a kiszivárgott feladatokról vagy tegnap már látta őket?
Írjon nekünk! Adatait szigorúan zártan kezeljük!

Felhívásunkra azóta sok érettségiző írt. Többen számoltak be arról, hogy ők is látták már kedden az üzenetet, de többségük nem vette komolyan, nem hitte el. Volt azért olyan, aki átnézte a felsorolt témákat, és szerdán a vizsga közben meglepődött, hogy valóban az ismerős témák voltak az esszékérdések.

A hozzánk érkezett levelek szerint nemcsak a Budapesten elő diákok tudtak erről. Szegeden, Sopronban, Gödöllőn, Zala-, Borsod- és Békés megyében élő diákok is jelezték nekünk, hogy megkapták az üzenetet. feltehetően az egész Országban elterjedt ez az információ. 

Többen írtak arról, hogy az érettségi reggelén osztálytársaik említették nekik ezeket a témákat, mások csak a vizsga után tudták meg ezt másoktól. Írt viszont több olyan érettségiző is, akik egyáltalán nem tudtak a kiszivárgott feladatról. Ők most amiatt aggódnak, hogy a többiek hülyesége miatt ők ne szenvedjenek hátrányt: 

Igazságtalannak éreznék, ha meg kell kellene ismételni az érettségit. 

Az Oktatási Hivatal szerdán délután a Hvg.hu kérdésére ezt válaszolta: "2019. május 8-án, a történelem írásbeli érettségi vizsga megkezdését követően az Oktatási Hivatalhoz bejelentés érkezett arról, hogy egy közösségi oldal zárt csoportjában a középszintű történelem érettségi feladatsor esszétémáit a vizsga kezdete előtt közzétehették. A Hivatal ismeretlen tettes ellen büntető feljelentést tett."

Egyelőre nem tudni, hogyan történhetett meg mindez. Az érettségire adott esetben 3-4 feladatsor is készül, így a tételeket összeállító tanárok nem tudhatják, melyik kerül a diákok elé, az aktuális feladatsort a tételösszeállító bizottság elnöke sorsolja ki egy személyben. A feladatkészítésben részt vevő tanárok a vizsga előtt egy nappal így legfeljebb csak megtippelni tudják a témákat, ilyen egyértelműséggel előre megmondani az esszékérdések témáját elvileg nem lehet.

Nem zárható ki, hogy több variáció is terjedt a neten a lehetséges érettségi kérdésekről. Erre utal, hogy

Egy olvasónk azt írta: érettségiző barátnője nemcsak a fenti üzenetet kapta meg, de olyan információ is eljutott hozzá, hogy Luther és Kádár is lehet téma az érettségin. 

Felhívtuk Miklósi Lászlót, a Történelemtanárok Egyletének elnökét, aki azt mondta: " Amikor először hallottam a kollégáktól erről, reméltem, hogy csak álhírről van szó. Ez most sem zárható ki, de de ha bármilyen visszaélésre utaló jel van, akkor ez rendőrségi ügy." Miklósi László külön hangsúlyozta:

a diákok elsődleges érdeke, hogy az írásbeli érettségi vizsgát ne kelljen megismételni.

A Történelemtanárok Egylete szerint a mostani helyzet bizonytalanságot kelt az érettségizőkben, akik közül sok diáknak holnap is vizsgáznia kell. Fontos lenne ezért, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma tisztázza a helyzetet. A TTE szerint a diákok többsége vétlen a kialakult helyzet miatt, ezért nem szabad, hogy hátrány érje őket a történelem írásbeli megismétlésével. A TTE arra is felhívja a figyelmet, hogy nem konkrét kérdések, csak a feladatok témái szivárogtak ki.  

Szerdán a vizsga újraíratása foglalkoztatta a diákok többségét az érettségiről szóló fórumokban, ezt többen emlegették a történelemérettségi megoldásait ismertető indexes élő adás hozzászólói közül is. Álhírként elterjedt az is, hogy emiatt újra kell írni az érettségit, de ilyenről hivatalosan szó sincs. Az Oktatási Hivatal ebben az ügyben is feljelentést tett.

Vasárnap  este a másnapi magyarérettségi állítólagos feladatsora szivárgott ki az Ncore-on, de ez jó nagy kamu volt. Aki érettségire készült, annak rögtön feltűnhetett, hogy a feladatlap és a feladatok szerkesztése egész más volt, mint az utóbbi évek tesztsorai. Ki is derült hamar, hogy  a 2007-es októberi pót- vagy javítóvizsga feladatsoráról volt szó, csak valaki átírta a 28 oldalas dokumentumban a dátumokat.  

Legutóbb 2005-ben volt nagyobb botrány az érettségi tételek kiszivárgása miatt. Legalább 100 iskolába jutottak el a matekfeladatok. Emiatt az egész országban újra kellett írniai minden diáknak a középszintű matematika érettségit, hogy mindenki egyenlő esélyt kapjon az értékelésnél.  A rá következő évben nagyon megszigorították a rendszert

  • A tételösszeállító bizottságok több egyenértékű feladatlapot állítanak össze, így ők elvileg nem tudhatják, melyik kerül majd a diákok elé az érettségi napján. Ezt egy külön bizottság sorsolja ki.  
  • A feladatlapok kinyomtatására kiválasztott nyomdát fegyveres őrök végzik, a gyártási folyamatot végig kamerák kísérik. 
  • A feladatlapokat tartalmazó csomagokat a kiszállítás előtt szigorúan őrzik. Ezek olyan, a banki szférában is alkalmazott biztonsági csomagolásban vannak, amelyek elszíneződnek, ha valaki fel akarja tépni őket.  
  • A csomagok állapotáról az iskolákba való kiszállításkor is jegyzőkönyvet vesznek fel. 

A legnagyobb érettségi botrány 1989-ben volt, amikor még nem őrizték ilyen szigorúan a tételeket. Akkor olyan sok diák tudta meg a másnapi feladatokat, hogy végül az egész országban  érvénytelenítették a vizsgát, de nem kellett újraírni az írásbelit,  mindenki az év végi jegyét kapta meg.