Vince, Artúr
-5 °C
2 °C
Index - In English In English Eng

Nem kell megismételni a történelemérettségit

2019.05.08. 21:47

Az Oktatási Hivatal szerda este bejelentette, hogy nem kell megismételni a 2019-es történelemérettségi írásbeli feladatsorát, miután az esszékérdések témái terjedtek el a neten egy nappal a vizsga előtt. A történtekkel kapcsolatban az Oktatási Hivatal szerdán feljelentést tett. 

A megjelent híresztelésekkel ellentétben az Oktatási Hivatal nem íratja újra a történelem írásbeli érettségit. Az esszékérdések esetleges kiszivárogtatása ügyében az Oktatási Hivatal a rendőrségi feljelentést megtette, a tények feltárása a nyomozó hatóságok feladata

- olvasható a közleményben.

Az OH korábban arról tájékoztatta az MTI-t: május 8-án, az írásbeli vizsga megkezdése után bejelentést kaptak arról, hogy egy közösségi oldal zárt csoportjában a középszintű történelemérettségi feladatsorának esszétémáit a vizsga kezdete előtt közzétehették. A hivatal ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. 

A BRFK az MTI megkeresésére szerda délután azt közölte, hogy megérkezett a feljelentés, amelynek alapján elrendelték a nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Az esszékérdésekkel szerezhető meg a pontok fele az írásbelin. Az interneten terjedő üzenet elsőre hamisnak tűnt, de az Indexnek sok diák erősítette meg, hogy az érettségi előtti napon találkoztak ezekkel az információkkal. A legtöbben nem vették komolyan, hogy ezek a témák fognak szerepelni ez érettségin.

Legutóbb 2005-ben volt hasonló botrány, akkor meg kellett ismételni a matekérettségit, miután kiszivárogtak a feladatok, melyek legalább száz iskolába jutottak el. Emiatt az egész országban újra kellett írniai minden diáknak a középszintű matematika érettségit, hogy mindenki egyenlő esélyt kapjon, a történtek után szigorították a rendszert.

A legnagyobb botrány viszont 1989-ben volt, akkor annyi diák tudta meg a másnapi feladatokat, hogy végül az egész országban  érvénytelenítették a vizsgát, de nem kellett újraírni az írásbelit.