Navracsics kritikus is a Fidesszel, de azért van az a poszt, amit simán elvinne

2019.05.09. 11:12 Módosítva: 2019.05.09. 12:00

Néhány napig még európai biztos Navracsics Tibor, egykori fideszes frakcióvezető, volt miniszter, aztán jön számára az ismeretlen jövő. Hogy miképpen alakul majd a sorsa a második és a harmadik Orbán-kormány egyik legbefolyásosabb politikusának, úgy tűnik, még ő sem tudja, mindenesetre egyre többet láthatjuk, hallhatjuk szerepelni, most éppen az Azonnali.hu-nak adott interjút.

Ezekből a szereplésekből egy megfontolt, a Fidesz-kormányzással már-már kritikus politikus képe bontakozik ki. Arra a kérdésre például, hogy ma belépne-e a Fideszbe, nem a tűz közelében lévők lojális határozottságával válaszol, hanem dodonai választ ad, miszerint: 

Hála a jó égnek, hogy nem most kell ezt a döntést meghoznom.

Hiszen már tizenöt éve az, ad további magyarázatot, de azért ha ma döntene:

Egy kiérlelt döntés lenne.

Az is kiderül, hogy miképpen viszonyul a kialakult orbanizmushoz:

Navracsicsista vagyok.

Navracsics az EP-lista 44. helyére került fel, ezzel kapcsolatban azt mondja, hogy emiatt nem csalódott, hanem 

szerettem volna, ha azt az európai kapcsolatrendszert, amit az elmúlt öt évben kiépítettem, valamilyen formában fenn tudom tartani, és az ország, vagy éppen Veszprém javára tudnám fordítani – amely 2023-ban Európa kulturális fővárosa lesz. 

Ebbe kapaszkodva az interjú készítője felvillant egy esetleges jövőképet, ami szerint Navracsicsból akár még miniszteri biztos is lehet, aki Veszprém (Navracsics veszprémi) kulturális főváros projektet felügyeli.

- Akár.

- Szívesen vállalná?

- Az is egy kiérlelt döntés lesz.

Az interjúból kiderült, hogy a Navracsics utódjának szánt, szintén igazságügyi miniszteri székből Brüsszelbe igyekvő Trócsányi Lászlóval nincs túl jó kapcsolata, hiszen Trócsányi egyszer sem kereste meg, pedig Navracsics többször is hívta őt.

Az önkritikának is van helye az interjúban, igaz, egészen szűkre szabva:

Majd az újságírók úgyis megírják, hogy mit kellett volna megbánnom. A tapasztalat azt bizonyítja, hogy az ember ne legyen önostorozó, mert akkor még sokkal többen állnak be a sorba, hogy ostorozzák.