Laura, Alida
15 °C
32 °C

Rendkívüli ülést kezdeményez az ellenzék a lakhatási válság miatt

2019.05.09. 12:23 Módosítva: 2019.05.09. 12:50

A jövő hét keddre rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeztek az ellenzéki pártok és független országgyűlési képviselők, hogy azonnali megoldást találjanak "az egyre súlyosbodó lakhatási válságra".

Z. Kárpát Dániel (Jobbik), Tóth Bertalan (MSZP), Vadai Ágnes (DK), Szabó Tímea (Párbeszéd), Csárdi Antal (LMP) és Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közös, MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében azt írta, összegyűjtötték a szükséges 40 aláírást, így Kövér László házelnöknek össze kell hívni a rendkívüli ülést.

Az ülésnap ötlete Szabó Tímea Párbeszéd-társelnöké, írta a Párbeszéd. 

A helyzet nem tűr halasztást, mert április 30-án lejárt a kilakoltatási moratórium, amely miatt újra családok ezrei kerülhetnek utcára, tavaly több mint háromezer családot lakoltattak ki.

Azt szeretnék, ha az állam azonnal segítene a bajbajutottakon. Az alaptörvény kimondja, Magyarország törekszik arra, hogy mindenki számára biztosítsa "az emberhez méltó lakhatás feltételeit", a helyi önkormányzatokról szóló törvény pedig kötelező feladatként írja elő a hajléktalanná válás megelőzésének biztosítását. A gyakorlatban azonban az állam nem tesz semmit, hogy érdemben javítson a helyzeten - olvasható a közleményben.

Az ellenzéki pártok remélik, hogy az ülésen részt vesznek a kormánypártok képviselői, és ők is elmondják a választóknak, hogy a kormány hogyan kívánja megakadályozni a kisgyerekes családok, idősek, betegek hajléktalanná válását, illetve milyen hosszú távú megoldást kínálnak a több, mint egy évtizede tartó hitelválságra.

Frissítés: Reagált a Fidesz, szerintük az ellenzék kezdeményezése egy "kampánylufi". A kormánypárt azt írta: azok az ellenzéki politikusok beszélnek most, akik bevezették és megszavazták a devizahiteleket. "Az Eszközkezelő az elmúlt években 36 ezer családot mentett meg, akik közül már közel 20 ezren jelezték, hogy élnek a felkínált lehetőséggel, és így visszakapják otthonukat" - írták.