Rafael
19 °C
33 °C

Romák arra kérik a pártokat, ne ellenük uszítva kampányoljanak

2019.05.09. 16:22 Módosítva: 2019.05.09. 17:31

„Választási Emberi Jogi Minimumx” címmel tett fel egy írást a netre a Setét Jenő vezette Idetartozunk Egyesület, a szöveghez csatlakozott több roma szervezet is.

Az írás szerint „alulírott roma és nem roma, kisebbségi és többségi, konzervatív és baloldali, demokrata és hazafi, magyar választó és választható állampolgárok az elmúlt évtizedek során gyakran szembesültünk azzal, hogy a választási kampányok idején a társadalmilag sérülékenyebb csoportok, közöttük feltűnően a romák, miként válhattak a gátlástalan uszítás, a politikai haszonszerzés eszközeivé”.

Azt írják, ez számukra elfogadhatatlan, ezért azzal a kéréssel fordulnak a pártokhoz, hogy azok egyebek mellett vállalják, hogy

  • sem politikai versenytársaik, sem egyetlen sérülékeny társadalmi csoport nemzethez tartozását nem vitatják el, nem vonják kétségbe.
  • Mindenki alapvető emberi méltóságát tiszteletben tartják.
  • Nem használnak megalázó, megbélyegző, bűnbakká tevő retorikát, mint például a „cigánybűnözés”, a „megélhetési gyermekvállalás”, az „integrálhatatlanok”, a „törzsi viszonyok között élők”, a „döngölt padlóra szül” kifejezéseket.
  • Politikai versengésük alapja a programjaik és társadalmi ajánlataik, nem pedig a félelem- és gyűlöletkeltés.
  • A roma közösségek vagy más kisebbségi csoportok támogatásáért politikai vállalásaikkal és ajánlataikkal versengenek, nem pedig a választási és szociális korrupció eszközeivel, mint a szavazatvásárlás, a csomagosztás vagy a személyre szóló közmunka ígérete.