Zoltán
21 °C
36 °C

Magyar-svájci kizsákmányoló stricibűnszervezetet kapcsoltak le

2019.05.10. 08:41
A Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Főügyészség nemzetközi együttműködés eredményeként vádat emelt az ellen a Magyarországon elfogott pár ellen, és az őket segítő személyszállítással foglalkozó vállalkozó ellen, akik a vád szerint hosszú éveken át zsákmányoltak ki prostitúcióból élő fiatal magyar nőket.

A páros női tagja kezdetben maga is prostitúcióból élt, majd meglátva a prostitúciós munkát végző nők kihasználásában rejlő üzleti lehetőséget 2013-ban élettársával megbeszélte, hogy a nő ismeretségi köréből Magyarországon toboroz külföldi munkavégzésre a nőket, írja a szabolcsi ügyészség közleménye.

A férfi különböző nyugat-európai országokba - Svájcba, Ausztriába, Németországba és Belgiumba - szállította a nőket, és a felügyelete alatt prostitúciós munkát végeztetett velük. A pénzt a videón látható pár megosztotta egymással, évekig ezt az életvitelt folytatták, prostitúciót folytató nőkkel kitartatták magukat.

Egyre szervezettebben működtek

2016 októberében a szervezettség egy magasabb fokára lépve egy svájci állampolgárral szövetkezve egy olyan – a nők kizsákmányolásán alapuló – bűnszervezetet hoztak létre, ahol a feladatokat egymás között megosztották, és a részesedést előre megbeszélték. A Magyarországon bíróság elé állított pár feladata továbbra is az volt, hogy magas kereseti lehetőség ígéretével szexmunkára vállalkozó nőket toborozzanak, majd őket részben a személyszállítással foglalkozó III. rendű vádlott segítségével Svájcba szállítsák. A svájci férfi lakásában működő bordélyházban szállásolták el a nőket, és a bűnszervezet férfi tagjai szállították őket kuncsaftokhoz, míg az egyik Svájcban élő magyar nő tanította be a lányokat, közölte velük, hogy milyen szolgáltatást várnak el tőlük.

A vád szerint

a nőknek a keresetük 50 %-át át kellett adniuk a bűnszervezet tagjainak, ezen túlmenően a szállásért, a szexhirdetésekért, az ügyfelekhez történő szállításért is külön kellett fizetniük,

 így a keresetük töredék részével rendelkezhettek szabadon.

Az EUROJUST segítségével megvalósuló svájci-magyar együttműködés eredményeként a bűnszervezet három tagja Magyarországon, másik három tagja pedig Svájcban áll bíróság elé.

A bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett emberkereskedelem bűntettével és kitartottság bűntettével vádolt személyekre a főügyészség a legsúlyosabb – fegyház - büntetés kiszabását indítványozta, azzal, hogy a kizsákmányolt nőktől elvett több millió forint összegre a bíróság vagyonelkobzást is rendeljen el.

Ahogy korábban megírtuk, január óta v áltozik a prostitúciós ügyek hazai jogi megítélése, mostantól az EU-s egyezményeknek és a nyugat-európai joggyakorlatnak megfelelően a hatóságok a legtöbbet emberkereskedelemként kezelik majd itthon is.