Márki-Zay: A Fidesznek minden ellenzéki pártban lehet beépített embere

2019.05.10. 11:41

Ugyanakkor utazik Márki-Zay Péter és Kész Zoltán az Egyesült Államokba, és tárgyal a külügyminisztériumban, amikor Orbán Viktor Donald Trumppal találkozik. 

Az ellenzék egyesítésén dolgozó hódmezővásárhelyi polgármester részéről az időzítésben nincs szándékosság, szerinte azonban amerikai részről üzenetértéke lehet – derült ki Márk-Zay Magyar Hangnak adott interjújából

Igaz, az ellenzék építkezése kevéssé halad.

Bizonyára könnyebbséget jelentene, ha el tudna határolódni a korábbi zűrös ügyektől, korrupciótól, és kizárná a soraiból a gazembereket

– mondta Márki-Zay, neveket nem említve. Igaz, külön kérdésre elismerte, hogy Gyurcsány Ferenc korrupt rendszerétől ugyanúgy el kell határolódni, és az ellenzéki egység megteremtésének hiányát sokan Mesterházy Attila furcsa tevékenységével magyarázzák. 

Szám szerint nincsenek sokan az ellenzékben, akiket a Fidesz valamilyen módon maga mellé állított, de „nagyon lebecsülnénk a Fideszt, ha nem feltételeznénk, hogy minden ellenzéki pártban vannak beépítettjei.”

Ha kell, a Fideszt is meg tudja dicsérni:

  • megállt az államadósság növekedése, pénzügyi stabilitás van;
  • a kormány felelősen bánik az államháztartással;
  • hatékonyabb a végrehajtás – igaz, ostobaságokról is gyorsan döntenek, ilyen a kínai hitelből megvalósuló Belgrád–Budapest-vasútvonal.

Nincs demokrácia, igaz, diktatúra sincs, nem kell lesötétített Pobjedákkal elvinni az ellenzékieket, elég rá a kormánymédián keresztül véghezvitt karaktergyilkosság – mondta Márki-Zay.

A Mindenki Magyarországa Mozgalmat vezető Márki-Zay az ellenzéki összefogást az önkormányzati választásokra valósítaná meg, mindenkivel, a Mi Hazánkat kivéve. Irreálisnak tartja, hogy mind a 3200 településen sikerüljön egyetlen közös jelöltet indítani a Fidesszel szemben, de minél nagyobb az összefogás, annál jobban gyengülhet a NER. „Sutba kell dobni az önös pártérdekeket” – mondta.

A budapesti ellenzéki összefogás előkészítését – amikor az MSZP, a DK és a Momentum a többieket kihagyva egyezkedett – bohózatba illőnek tartja. Ennek ellenére inkább bizakodó:

„Egyelőre nem tudom elképzelni, hogy kiszálljak a politikából... amíg a rendszer meg nem bukik, addig felelőtlennek érezném a kiszállást.”