2800 templom felújításába szállt be a kormány

2019.05.11. 19:07 Módosítva: 2019.05.11. 19:24

Amíg Európa nyugati felén sorra zárják be a templomokat, addig Magyarországon és a Kárpát-medence magyarok lakta településein mintegy 2800 templom újult meg és 120 épült fel az elmúlt kilenc évben a magyar kormány támogatásával

– mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Karádon, írja az MTI.

Soltész Miklós a Somogy megyei település 600 millió forintból felújított római katolikus temploma és az annak kertjében álló Szent Flórián-szobor átadása alkalmából tartott ünnepi szentmisét megelőzően újságíróknak azt mondta: a beruházások sikeréhez nélkülözhetetlen volt a kormány és az egyházak összefogása, valamint a lakosság munkája, áldozatkész hozzáállása.

Látjuk, milyen folyamatok zajlanak a világban, főleg Nyugat-Európában, ahol bezárt templomokból kultúrházak, szórakozóhelyek, adott esetekben mecsetek lesznek

– jegyezte meg, majd hozzátette: „Hála istennek, Közép-Európában, nálunk, Magyarországon egyre több templomot tudunk építeni, felújítani”.

Soltész Miklós a karádi templomrekonstrukcióról elmondta, hogy a kormány több százmillió fointtal támogatta, a felújítás pedig jól mutatja, hogy milyen erős az élni akarás egy viszonylag eldugott kistelepülés lakóiban.

Markaf Attila kántor arról szólt, hogy a 18. század első felében barokk stílusban épült és a Szent Lászlóról elnevezett karádi templom kívül és belül teljesen megújult, a munkálatokat kormányzati támogatás mellett pályázati, egyházmegyei forrásból és a hívek adományaiból finanszírozták.

A templom és a Szent Flórián-szobor átadásán részt vett Varga László kaposvári megyés püspök, Huszti Gábor (Fidesz–KDNP), a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke és Witzmann Mihály (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője is.