Elfogták a történelemérettségit kiszivárogtató nyomdai alkalmazottat

2019.05.11. 15:02 Módosítva: 2019.05.11. 17:42

Azonosították, majd gyanúsítottként hallgatták ki a középszintű történelemérettségi feladatsor esszétémáinak közzététele miatt indult nyomozásban a bűncselekmény elkövetőjét, számolt be a police.hu.

A 2019. évi középszintű történelemérettségi feladatainak idő előtt történt nyilvánosságra kerülése miatt korlátozott terjesztésű minősített adattal visszaélés vétségének gyanúja miatt indult nyomozás, amelyet a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) folytat.

Az NNI munkatársai két nap alatt azonosították az esszétémákat hozzáférhetővé tevő 40 éves férfit, akit pénteken gyanúsítottként hallgattak ki. A nyomdai alkalmazott elismerte, hogy ő szivárogtatta ki a tételeket.

Az eljárás a bizonyítékok teljes körű összegyűjtése érdekében folyamatban van, ezért a rendőrség az eljárás jelen szakaszában további tájékoztatást nem ad.

A szerdai történelemvizsga előtti este kezdett el terjedni egy üzenetváltásról készült képernyőkép, ebből derültek ki az írásbeli esszétémái. A kép elsőre hamisnak tűnt, de az Indexnek több tucat diák erősítette meg, hogy az érettségi előtti napon találkozott ezekkel az információkkal. Az esszétémák feltehetően az egész országban elterjedtek.

Az írásbeli pontszámának felét az esszékérdésekből lehet megszerezni, a történelemérettségi százalékos eredménye pedig beleszámít a legtöbb diák egyetemi felvételijébe. Nem meglepő, hogy az Indexnek író diákok többsége igazságtalannak találta a szivárogtatás miatt kialakult helyzetet. Az Oktatási Hivatal feljelentést tett az ügyben, ugyanakkor még szerda este azt is bejelentette, hogy nem kell megismételni a 2019-es történelemérettségi írásbeli feladatsorát.

Néhány éve egyébként az Index végigkövette az érettségi feladatlap útját az összeállítástól egészen addig, amíg hétfőn a diákok elé kerül. Akkor azt írtuk, bár a biztonsági rendszer leginkább egy fontos aranyszállítmány őrzéséhez hasonlít, számba vettünk néhány lehetséges biztonsági rést is. A hackerkedés, az álruhás beépülés vagy más titkosszolgálati eszköz úgy tűnik, nem vezet célra.

Ha valahol gond lehet, az maga az emberi tényező, ugyanis viszonylag sokan kerülnek kapcsolatba a szigorúan titkos tételekkel

 – fogalmaztunk akkor. A részletekről ebben a cikkünkben olvashat.