Az Európai Bizottság hivatalos közleményben is jelezte, hogy kamuzik a kormány

IMG 20190507 173830
2019.05.12. 10:11 Módosítva: 2019.05.12. 17:46

Az Európai Bizottság nem támadja a magyar családtámogatásokat - címmel adott ki közleményt a bizottság hivatalosan is, miután napok óta az a kormánykommunikáció, hogy de, ezt tették. Szombati cikkünkben már megírtuk, hogy kamuhírrel riogat a kormány, és a bizottság a kérdéseinkre tisztázta ezt a kérdést, de most hivatalosan is kiadták közleményben, hogy:

"A hétvégén több sajtóorgánumban megjelent az a téves értesülés, miszerint az Európai Bizottság megtámadta volna az ún. babaváró hitelprogramot, amelyet nemrég jelentett be a magyar kormány. Ezzel szemben a magyar hatóságok maguk kezdeményeztek egyeztetést az Európai Bizottsággal a hitelprogram kapcsán. A Bizottság a mai napig nem adott ki semmilyen hivatalos állásfoglalást a programról, és vizsgálatot sem indított ez ügyben.

Az állami támogatásra alkalmazandó EU-szabályok egyébként nem vonatkoznak a magánszemélyeknek adott támogatásokra, és nem kérdőjelezik meg a magyar kormány örvendetes családpolitikai céljait, hanem az uniós versenypolitika részeként a gazdasági szereplők közötti verseny torzulását hivatottak meggátolni."

Ahogy azt megírtuk, a Magyar Nemzet a szombati címlapját és egy államtitkár a hétvégéjét is feláldozta arra, hogy elhitesse: ha csúszik az új, elvileg gyermekvállalást ösztönző program, az azért lesz, mert a brüsszeli bürokraták megtámadták azt. És annak ellenére, hogy szombaton nekünk adott válaszaiban, illetve végül hivatalos közleményben is cáfolta a kormány állításait az Európai Bizottság, a vasárnapot Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azzal kezdte a rádióban, hogy Brüsszelnek a programmal kapcsolatban elsősorban versenyjogi felvetései vannak, de "valójában ez egy jogi köntösbe bújtatott támadás a magyar családtámogatási rendszer ellen" - idézi szavait az MTI.

Frissítés: Az Európai Bizottság közleményére reagálva közleményt adott ki a kormány is. Azt írják. hogy "hiába próbálják tagadni, attól még tény marad, hogy az Európai Bizottság kifogásokat emelt a babaváró támogatással kapcsolatban. Ezeket a kifogásokat az úgynevezett előzetes egyeztetési eljárás során fogalmazta meg, amely hetek óta zajlik."

Szerintük a Bizottság vizsgálódása és kritikái elsősorban a versenyjogi körülményekre vonatkozik, azon belül is arra, hogy a bankokon keresztül folyósított babaváró támogatás tiltott állami támogatásnak minősül-e. A kifogásokat a Bizottság versenypolitikai főigazgatósága fogalmazta meg.

Hollik István kormányszóvivő a közleményben azt írta, a kormány február 27-én levélben kereste meg a Bizottságot a támogatás ügyében, ezt követően idáig három egyeztetés is történt (április 15-én, április 24-én és május 3-án). "Ha a Bizottság tagadja az egyeztetések tényét, a Kormány akár holnap kész nyilvánosságra hozni az egyeztetések jegyzőkönyvét" - áll a közleményben.

(Borítókép: Nagy Attila Károly/Index)