Négyből három kórház lemondta a súlyosan sérült betegek fogadását a hétvégén

2019.05.13. 09:47 Módosítva: 2019.05.14. 08:11

Csütörtök óta a négy budapesti sürgősségi centrum közül három mondta le a sokszorosan sérült, életveszélyes állapotú betegek fogadását, írja a Népszava. A Honvédkórház a teljes hétvégére lemondta az ügyeletet, majd a Dél-pesti Centrumkórház és a János is megtette ugyanezt. Egyedül a Péterfy baleseti intézete működött.

Frissítés: Az ügyben az érintett kórházakat és az Emberi Erőforrások Minisztériumát is megkérdeztük. Választ nem kaptunk. Másnap az Állami Egészségügyi Ellátó Központ a Hvg.hu-nak azt írta: semmilyen zavar nem volt a sürgősségi ellátásban, a feladatokat helyettesítő kórházak vették át. 

A Népszava szerint a Honvédkórház után szombat éjszaka már a Dél-pesti Centrumkórház Merényi úton működő traumatológiája jelezte: oda se vigyenek több politraumatizált beteget a mentők, mert az intenzív ágyaik megteltek. Ezután pedig a Szent János Kórház közölte, hogy lemondja a további ügyeletet, mert már több mint fél tucat sürgős műtétjük volt.

Egy átlagos napon legalább 30 sokszorosan és súlyosan sérült, úgynevezett politraumatizált sérülthöz riasztják a mentőket. Azt nem tudni, hogy ezen a hétvégén mennyi súlyos sérülés történt. Az viszont biztos, hogy a négy centrumkórházban összesen 52 intenzív ágy van ezekre az esetekre, azonban szombat reggelre már csak öt volt szabad.

A Népszava kérdésére a Honvédelmi Minisztérium elismerte, hogy voltak ellátási gondok a Honvédkórházban. Mint írták, a sürgősségi-baleseti ellátás folyamatos. A hétvégére a III. progresszivitási szintű betegek ellátását mondta le a kórház, mert a Baleseti Sebészeti Osztály több orvosa is megbetegedett.

Az Index megkereste az ügyben a másik két kórházat és az Emmit, amint választ kapunk kérdéseinkre, frissítjük a cikket.