Visszahívja egy NVB-delegáltját a Mi Hazánk, mert az megszavazta Czeglédy mentelmi jogát

2019.05.13. 20:36

Visszahívja egy delegáltját a Nemzeti Választási Bizottságból (NVB) a Mi Hazánk Mozgalom, tájékoztatta a párt hétfő este az MTI-t. Közleményükben azt írták, hogy a Mi Hazánk Mozgalom programjának alapvető része a mentelmi jog eltörlése, ezért nem marad következmények nélkül az, hogy az NVB általuk megbízott tagja nem támogatta a "köztörvényes bűncselekménnyel vádolt" Czeglédy Csaba mentelmi jogának felfüggesztését.

Elmondták, hogy választási szakértőjük jogászként, "kizárólag jogi szempontokat figyelembe véve hozta meg döntését", amelyről senkivel nem egyeztetett a pártból. Ezért őt visszahívják az NVB-ből és új tagot delegálnak a helyére. Egyúttal felszólították a Fideszt, hogy törölje el a mentelmi jog intézményét.

A Mi Hazánk Mozgalom által az NVB-be delegált Csányi Marianna április 23-án tette le esküjét az Országházban. Az európai parlamenti (EP-) választásra listát állító pártok a nyilvántartásba vételük után küldhetnek megbízottat az NVB-be. A Mi Hazánk Mozgalom EP-listájának nyilvántartásba vételéről szóló NVB-határozat április 16-án emelkedett jogerőre.

Újabb négy megfigyelőt vett nyilvántartásba hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), valamennyiüket a Mi Hazánk Mozgalom delegálta. Az NVB korábban már nyilvántartásba vett tíz megfigyelőt, őket a Fidesz-KDNP és a Jobbik jelentette be. A megfigyelők egyebek mellett személyesen figyelhetik majd a levélszavazatok feldolgozását május 26-án.