Kampányba kezdett Handó Tünde melletti kiállásának bizonyítására az OBH

2019.05.14. 18:27

Pánikszerű kommunikációs hadjáratot indított az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a saját elnöke védelmében, miután az OBH elnökének felügyeletét végző Országos Bírói Tanács méltatlannak találta posztjára Handó Tündét. A bírók a múlt héten határoztak arról, hogy kezdeményezik az OBH-elnök elmozdítását a bírósági igazgatás éléről.

Handó Tünde tagadta a terhére rótt törvénysértéseket, arra azonban nem adott magyarázatot, hogy miért nem reagált az OBT nyolc megelőző törvényességi jelzésére.

Handó állítja, nem vele van gond, nem az ő kinevezési gyakorlata törvény-, illetve alkotmánysértő, hanem az OBT működik túl kevés (15 helyett 11) taggal,ezért illegitim.

Az OBH elnökkel szemben az OBT jelenlegi vezetése az Indexnek adott interjúban számolt be részletesen arról, hogyan jutottak el a múlt heti határozat meghozataláig.

Eközben az OBH sorra adja ki a közleményeket, például arról, hogy a megyei bírósági vezetők országszerte támogatásukról biztosították Handó Tündét.

Noha ezek a szolidaritási nyilatkozatok ezt nem tartalmazzák, de az OBH-elnök mellett nyilvánosan kiálló bírók gyakorlatilag mindegyike Handó kinevezési jogköre alá tartozik.

Ezen túl kiállt Handó Tünde mellett az OBT korábbi, tavaly távozott testületének néhány tagja is, akik többsége jelenleg is bírósági vagy igazgatási vezető. A nyilvános kiállást Handó Tünde szintén nyilvános levélben köszönte meg.