A fideszesek fele helyeselné, ha nem az Orbán-kormány osztaná szét az EU-s pénzt

2019.05.14. 05:35 Módosítva: 2019.05.14. 05:47
Egészségügyre és oktatásra költené az EU-s támogatásokat a magyarok többsége. Ez derült ki a Medián felméréséből, amelynek legérdekesebb eredménye: a fideszes szavazók fele helyeselné, ha nem a magyar kormány, hanem egy EU-s intézmény osztaná szét ezeket a támogatásokat.

Az idei EP-választási kampány slágertémái a migránsozás és a patkányozás voltak, de azért ezúttal is felmerült időnként, hogy az Európai Unióból érkező pénzeket hogyan kellene, lehetne elkölteni. A Medián március végén, április elején készített egy kutatást a témában a Momentum megbízásából arról, hogy mire költenék a magyarok az EU-támogatásokat, illetve hogy kinek kellene felügyelnie a pénzek szétosztását.

D VG20170309008
Fotó: Varga György / MTI

Az Indexhez is eljutott a kutatás eredménye, amelyből kiderül: a Momentum nem véletlenül tette a fő kampányüzenetévé, hogy csak kórházra, iskolára és munkahelyekre költse Magyarország az EU-pénzeket. A magyarok ugyanis főleg az egészségügyre és az oktatásra fordítanák az uniós forrásokat. Emellett érdekes azonban megnézni, hogy a Fidesz szavazói mit válaszolnak az EU-támogatásokat érintő kérdésekre.

A Medián 1000 fő megkérdezésén alapuló reprezentatív kutatása szerint a teljes népesség 68 százaléka helyeselné, hogy az Európai Uniótól kapott támogatásokat „a jövőben csak és kizárólag oktatásra, egészségügyre és munkahelyre költsük”, 28 SZÁZALÉk nem helyeselné, 4 SZÁZALÉk nem tudja.

A Momentum nyilván a saját üzenetéről tette fel a kérdést, és az eredményekből látszik, hogy az ellenzéki szavazók nagyobb arányban is támogatják ezt az elgondolást (a Momentum és a Jobbik szavazóinak 85 százaléka, a DK-sok 82 százaléka, az MSZP-sek 76 százaléka helyesli). A bizonytalanok 73 százalékának a tetszését is elnyerte az ötlet.

Érdekesség, hogy a Fidesz szavazói körében is többséget kapott az elképzelés: 61 százalék helyeselné, ha csak ezekre menne az EU-s pénz (37 százalék a nem helyeslők aránya).

Még érdekesebb válaszok születtek arra a kérdésre, hogy helyeselnék-e a szavazók, hogy „a korrupció visszaszorítása érdekében az Európai Uniótól kapott támogatásokat a jövőben ne a magyar kormányzat, hanem egy független európai intézmény ossza ki és felügyelje”. Ez is momentumos javaslat volt.

A kutatás szerint a teljes népesség 65 százaléka ezzel egyetért, 30 százalék van ellene, 5 százalék nem tudja. Érdemes pártonként megnézni, ki ért egyet azzal, hogy ne legyen Orbán Viktornak beleszólása az uniós pénzosztásba:

 • Momentum: 94 százalék helyesli
 • LMP: 92 százalék
 • DK: 90 százalék
 • MSZP: 78 százalék
 • Jobbik: 73 százalék
 • Nincs pártja: 63 százalék
 • Fidesz: 50 százalék helyesli.

Tehát a kormánypárt szavazóinak fele inkább az EU-ra bízná a pénz elosztását, mint a saját kormányára. A fideszesek másik fele, 46 százalék nem helyesli ezt az elképzelést, 4 százalék nem tudja.

A Medián arra is rákérdezett, hogy az emberek mire fordítanák a legtöbb EU-s támogatást. Többet is lehetett említeni, így a következő sorrend alakult ki:

 1. Egészségügy: 91 százalék említette, 64 százalék elsőként.
 2. Oktatás: 50 százalék említette, 8 százalék elsőként.
 3. Infrastrukturális beruházások: 47 százalék említette, 8 százalék elsőként.

A többi területre (kultúra, sport, környezetvédelem, stb.) már csak jóval kevesebben fordítanának uniós támogatásokat.

A magyarok úgy látják, hogy a csatlakozásunk óta eltelt időszakban infrastruktúrára, sportra és városfejlesztésre érkezett a legtöbb pénz. Ezek szerint a többség változtatna a pénzek elosztásán. • Hírek
 • Megtakarítás