Patkányok miatt ürült ki egy óvodai csoport Zuglóban

shutterstock 1068248888
2019.05.14. 10:32
Segítséget kért egy zuglói óvodavezető a jegyzőtől, ugyanis az egyik intézményében patkányok tűntek fel, a fővárosi patkánycég viszont a méreg kihelyezése után nem vállalta a fertőtlenítést és az ürülék eltávolítását – derült ki egy Indexhez eljutó levélből. A zuglói önkormányzat azt írta, hogy két zuglói óvodában is patkányok feltűnését jelentették, ezért javasolta Karácsony Gergely a külön patkányirtást Zuglóban.

A telephelyóvodánk óvodapedagógusai május 7-én, kedden jelezték, hogy a csoportszobában az egyik ablak alatt kaparászást lehet hallani és büdös van. A már korábban megbontott ablakpárkány alatti üregben állati ürüléket találtak.

Ezzel az erős helyzetleírással kezdte a levelét a Zuglói Herminka Óvoda vezetője, aki a zuglói jegyzőtől kért gyors segítséget az Erzsébet királyné útjai intézményben tapasztalt súlyos patkányhelyzet miatt.

Az Index birtokába került, május 9-i keltezésű levél szerint az óvodavezető azonnal értesített egy rovar- és kártevő-mentesítést végző szakembert, aki szerint „az ürülék patkány jelenlétére utal”. A dolgot az óvodavezető azonnal bejelentette a fővárosi patkányirtó cégnek, az RNBH Konzorciumnak, amelynek egy munkatársa másnap meg is jelent, és „hypót öntött és mérget tett a nyílásba”.

A patkányürülék eltávolítását azonban nem vállalta.

Elmondta, hogy ő nem kompetens az ürülék eltávolításában, a fertőtlenítésben, illetve a szag megszüntetésében. Porszívózzuk mi ki az ürüléket, de mindenképp használjunk maszkot a munkálatok közben. Mi ezt nem tudjuk elvégezni, nincsenek meg hozzá a feltételek.

A konzorciumos szakember azt mondta: amennyiben nem történik meg a fertőtlenítés haladéktalanul, értesíti az ÁNTSZ-t.

Az óvodavezető azt is jelezte a jegyzőnek, hogy csütörtökre akkora volt a bűz, hogy „a csoportszoba alkalmatlanná vált a gyermekek fogadására”. A szülőket arról tájékoztatták, hogy „az esőzések miatt a csatornarendszerrel probléma adódott”. Így az adott csoportba járó gyerekeknek otthon kellett maradniuk.

Az esetről megkérdeztük az RNBH Konzorciumot is, amely megerősítette, hogy múlt héten kedden kapták a bejelentést az óvodából, és a kollégájuk másnap ment ki a helyszínre. A budapesti általános helyzetről a konzorcium válaszai alapján külön cikkben még beszámolunk. (A patkányhelyzetről szóló cikkeinket itt találja.)

Két zuglói óvodából kaptak patkányos bejelentést

A zuglói önkormányzat az Index kérdésére azt írta, hogy a jegyző azonnal intézkedett a takarításról és a fertőtlenítésről. „A falat, ahol járatot találtak, hétfőn kibontják, amennyiben bármilyen mozgást észlelnek, úgy még további egy hetet húzódhat a visszaköltözés, hiszen akkor ismét ki kell hívni a rágcsálóirtót, majd befalazni a megbontott szakaszt.”

Erzsébet óvoda
Erzsébet óvoda
Fotó: GoogleMaps

Az eset miatt egy csoportszoba vált használhatatlanná. „Volt olyan gyerek, akit szülei otthon tudtak tartani, a többiek ellátása az óvoda többi csoportjában megoldott.”

Az önkormányzat azt is írta, hogy két óvodából kaptak bejelentést, hogy patkányt észleltek. De a másik intézményt nem nevezték meg.

Karácsony külön patkányirtást javasolt

Ez a zuglói történet gyorsan eljutott Karácsony Gergely zuglói polgármesterhez, aki főpolgármester-jelöltként egy ideje a patkányhelyzettel támadja Tarlós Istvánt.

Karácsony pénteken emiatt tartott arról sajtótájékoztatót, hogy egyre több zuglói közintézménytől kap jelzést a patkányok elszaporodásáról, ezért helyi forrásból kezdenének patkányirtásba. Aztán megpróbálják majd behajtani a fővároson.

Karácsony a hétfői zuglói rendkívüli képviselő-testületi ülésen (amelynek a parkolási helyzet szintén témája volt)

be is nyújtott egy előterjesztést „A közegészségügyi veszélyhelyzet elhárítása a zuglói közintézményekben” címmel, amelyben azt javasolta, hogy a kerület önállóan rendeljen patkányirtást.

Karácsony szerint a Tarlós István vezette önkormányzat egy alkalmatlan céget bízott meg a patkánymentesítéssel. Ez az említett RNBH Konzorcium, amelynek megbízását ugyanakkor a fővárosban Karácsony is megszavazta (ezt a hétvégén a kedvezőbb árajánlattal indokolta, de jelezte, a döntés-előkészítők felelőssége, hogy úgy alakították ki a pályázati feltételeket, hogy ez a konzorcium nyerhetett).

Karácsony most a konzorcium helyett a munkát évtizedek óta ellátó Bábolna Biót kérte fel az irtásra Zuglóban. A polgármesteri előterjesztést hétfőn elfogadták 11 igennel (MSZP-Összefogás, Párbeszéd, LMP, Civilzugló + egy független), a Fidesz képviselői (7-en) viszont tartózkodtak.