Elza
-4 °C
4 °C

Kipróbálták és jól vizsgázott a választási informatika az NVI szerint

2019.05.16. 16:34

Sikeres volt a választási informatikai rendszer csütörtöki főpróbája: a választási apparátus begyakorolta a választásnapi feladatait, hogy ezeket az éles helyzetben készségszinten alkalmazhassa, közölte a Nemzeti VÁlasztási Iroda (NVI). Mint írták:

a választási informatikai rendszer megfelelő teljesítményű, és kielégíti a jogszabályi, igazgatási és informatikai követelményeket.

Az NVI arról is tájékoztatott, az informatikai rendszer főpróbája reggel kezdődött valamennyi választási iroda részvételével: minden állomáshelyről adatokat küldtek a központba, és modellezték a szavazatösszesítést is.

A szavazás napján a részvételi adatokat 7, 9, 11, 13, 15, 17 és 18.30-kor összegzik majd, az eredményeket azonban egy európai uniós szabály miatt csak 23 órakor hozhatják nyilvánosságra, mivel Olaszországban akkor zárnak a szavazókörök.

Az NVI közleménye szerint ők mindent megtettek: a választás lebonyolításáért felelős intézményként az európai parlamenti választásokon bővített védelmi megoldásokat állítottak üzembe a különböző típusú kibertámadások kivédésére.

Így az NVI "kialakította és működteti a Választási Informatikai Biztonsági Műveleti Központot (NVI SOC), amely folyamatosan monitorozza a védelmi megoldások működését, riasztásait, észleli a biztonsági eseményeket és kezeli a biztonsági incidenseket. Az NVI SOC közvetlen kapcsolatban áll a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézettel, a Nemzeti Eseménykezelő Központtal és azon keresztül az EU tagállamok CSIRT (Computer Security Incident Response Team) egységeivel", írták.