A Fidesz teljesen bojkottálta a parlamenti ülést a lakhatásról

2019.05.17. 09:57
Határozatképtelen volt az ellenzéki kezdeményezésre, a lakhatás témájában összehívott rendkívüli ülés, miután a Fidesz–KDNP-ből senki nem ment el a parlamentbe. Az ellenzék gyomorforgatónak, cinikusnak tartja a hozzáállást – sorolták az üres székeknek.

Nagy reményt nem fűzhetett az ellenzék ahhoz, hogy a kérésükre péntekre összehívott rendkívüli parlamenti ülésen a Fidesszel együtt megold minden lakhatási problémát. A korábbi, ellenzéki kezdeményezésű parlamenti ülések ugyanis mind gyorsan véget értek a Fidesz távolléte miatt.

Az ellenzék – az összes ellenzéki frakció plusz függetlenek (mínusz Mi Hazánk) egymással összefogva – ezúttal keddre akart parlamenti ülést, de ezt Kövér László házelnök péntekre hívta össze Majd a helyszínen az ellenzékiek azzal szembesülhettek, hogy teljesen üresek a padsorok velük szemben, és a korábbiakhoz képest új elem, hogy a kormány részéről sem ment be egyetlen államtitkár sem.

A felszólalók persze mind negatív jelzőkkel illették ezt a fideszes hozzáállást, amely előre jelezte, hogy nem fog sokáig tartani az ülés. A napirend előtti felszólalások után ugyanis határozatképtelenség miatt nem tudták elfogadni a napirendet. 47 igen szavazat ugyanis nem elég a határozatképességhez, a parlamenti ülés rögtön véget is ért úgy, hogy el sem kezdhették tárgyalni az ellenzéki javaslatot a lakhatásról.

Mindez így nézett ki Ungár Péter LMP-s képviselő nézőpontjából:

A Fidesz képviselők helyett egy közleményt küldött, amelyben azt írta:

Az ellenzék kezdeményezése egy kampányakció, a Fidesz–KDNP abban nem vesz részt.

A Fidesz szerint azok az ellenzékiek akcióznak most a parlamentben, akik „devizahitelekbe hajszolták az embereket, de egyetlen, a bajba jutottakat segítő intézkedést sem szavaztak meg. Az Eszközkezelő az elmúlt években 36 ezer családot mentett meg, akik közül már közel 20 ezren jelezték, hogy élnek a felkínált lehetőséggel, és így visszakapják otthonukat.”

Az ellenzéki pártok felszólalói persze a Fideszt hibáztatták, hogy láthatóan nem hajlandó tudomást venni a kilakoltatás problémájáról:

  • Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője: „Hiába lenne módja 400 óra túlmunkát végezni a fideszes képviselőknek, ők a rendes munkájukat sem végzik el.” „Tragikusnak tartom, hogy üres székeknek kell beszélnem.” Tóth felhozta annak a 9 gyerekes családanyának a levelét, amelyben a miniszterelnök segítségét kérte, hogy ne lakoltassák ki. Ám Orbán nem segített, így Tóth szerint bebizonyosodott, hogy a miniszterelnök „nem képviseli a keresztény értékeket”.
  • Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője: „Tisztelt jelen nem lévő kormánypárti képviselők, gyomorforgató, amit művelnek.” Szabó szerint hogy engedhetnék meg, hogy 4-5 éves gyerekek az utcára kerüljenek, és elszakítsák őket a családjuktól. De az elmúlt években mégis Dunaújváros méretű város került utcára Orbán Viktor embertelensége miatt. Szabó szerint szociális bérlakásokat kellene építeni, és ki kell bővíteni az eszközkezelőt, nem pedig ugandai turizmusra, illetve Semjén Zsolt vadászkiállítására kell költeni a milliárdokat.
  • Csárdi Antal, LMP: „Döbbenetes azt látni, azzal szembesülni, hogy a Fidesz–KDNP épp csak utánuk nem köp azoknak a családoknak, akik anyagi nehézségekkel néznek szembe.” Csárdi is felhozta a 9 gyermekes családanya esetét, amiről azt mondta: „arcpirító cinizmus, amit Orbán válaszolt”. Eközben pedig Tiborcz István, Orbán Viktor veje bekerült a 100 leggazdagabb magyar közé.
  • Z. Kárpát Dániel, Jobbik: A fideszesek szerinte „cinikus, pöffeszkedő, arrogáns módon oktatják ki a magyar családokat, akiknek azt ígérték, nem hagyják az út szélén. De Orbán szisztematikusan berugdosta őket az árokba, és leszórták őket napalmmal.” Z. Kárpát azt mondta: „vádolom Magyarország kormányát” embertelenséggel, illetve „a magyar jövendő, a magyar fiatalok elárulásával”.
  • Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője: Az EP-választás tétje, „a küzdelem valódi tárgya” jól látható. Most először két kibékíthetetlen világ áll szemben egymással: az egyik oldal „szégyenünkre” szimbolikus alakja a kormányfő, aki Salvinivel, Le Pennel és Strachéval együtt nem az integrációért küzd, a nemzetek együttműködése helyett nemzeti önzést támogatja. A másik oldal szerinte egy szociális, gazdaság, kulturális, politikai kérdésekben egyre több ponton közösen döntő Európa. Gyurcsány szerint fontos látni, hogy a magyar kormányfő az EP-ben ellenzékben fog ülni, „a kisebbséget fogja képviselni”, és hogy „Orbán annyira hiányzik Európa többségének, mint a Déli-sarknak a plusz 31 fok”. Gyurcsány szerint „ami eggyel több mandátum az ellenzéknek, eggyel kevesebb az Európát romboló Fidesznek”, és azt is mondta: „a kormányfő Belzebubot védi, nem a keresztény Európát”.

A parlamenti ülést Latorcai János levezető elnök fél óra után berekesztette.  • Tippek
  • Bankszámla