Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Medián: A Momentum bejuthat, az LMP nem biztos

2019.05.23. 13:50

A Medián május 15-18-a között készült közvélemény-kutatása szerint két érdekes versenye lesz a vasárnapi EP-választásnak: a második helyéért és az utolsó mandátumért, írja a Hvg.hu.

A kutatócég szerint felmérésükben 51 százalék mondta, hogy biztosan elmegy szavazni, a korábbi tapasztalok szerint ezért nem nagyon kockázatos azt mondani, hogy 34-36 százalékos lesz a részvétel vasárnap. A legnagyobb szavazási hajlandóság a kormánypárt biztos szavazói között van, 55 százalék, míg a második legnagyobb a Jobbik szavazóié, 12 százalék.

medi

A Fidesz győzelme kétségtelen (13 helyük lesz az EP-ben), a 2. helyért azonban nagy küzdelem lesz a Jobbik, az MSZP-Párbeszéd és a DK között. A Medián szerint talán a Jobbik egy hajszálnyival esélyesebb, hogy a Fidesz mögött másodikként érjen be, de az egyáltalán nem biztos, hogy sikerül 3 mandátumot behúzniuk - ha nem, akkor a többlet a Fideszhez kerülne.

Az MSZP-Párbeszéd és a DK 2-2 mandátumot szerezhet, és az ötödik helyen a Momentum érhet be, ami azt jelentheti, hogy ők küldhetnek még 1 képviselőt az EP-be. A Medián küszöb alatt mérte az LMP-t 4 százalékkal, a Kétfarkúak és a Mi Hazánk 3-3 százalékot szerezhet majd.

Szerdán az öt nagy közvélemény-kutató közös konferencián próbálta megjósolni a vasárnapi eredményt, erről szóló cikkünket itt olvashatja:

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!