Elza
-3 °C
1 °C

A Momentummal kampányol Verhofstadt, ellenaktivisták zavarták meg

DSC 6367
2019.05.23. 15:25

A Móricz Zsigmond körtéren tartott utcafórumot a Momentummal Guy Verhofstadt, az uniós liberális frakciószövetség vezetője csütörtök délután. A rendezvényt Cseh Katalin kezdte, szerinte sorsdöntő választás jön most vasárnap, Európa jövője a tét. "Ez az egyetlen választás, ami nincs elcsalva, ami nem Orbánék szabályai szerint zajlik, be kell bizonyítani, hogy nincs kétharmad", mondta. Arról is beszélt, hogy az ALDE liberális pártcsalád megerősödésével ők lesznek a mérleg nyelve Európában. 

Aztán jött Verhofstadt, aki azt mondta, nem mindent értett, "amit Katerina mondott". Szerinte a kérdés az, hogy a populista nacionalisták, beleértve Orbánt, megnyerik-e a választást, vagy lesz alternatíva Európának. Beszélt arról is, hogy az arcát már megismerhették az elmúlt hónapokban Magyarországon, amikor a kormány azzal kampányolt, hogy ő a bevándorlást támogatja. "De Magyarországnak nem a bevándorlás a problémája. 

Az országnak két problémája van, a kivándorlás, mert félmillió fiatal ment el, és a másik, a nagyobb probléma: Orbán.

Hosszan beszélt arról, mennyire szereti a magyar kultúrát, irodalmat, és nagyon támogatja a Momentumot, amely szerinte az európai és magyar jövőt testesíti meg. Hozzátette, hogy az ALDE nem fogja támogatni, hogy Orbán bűneiért a magyarokat büntessék. 

Ekkor a rendezvényt féltucat ellentüntető próbálta meg megzavarni, mire a szervezők egy momentumos molinót húztak eléjük, a hallgatóság pedig "Európa-Európa" skandálással túlkiabálta a hangosbemondójukat. Ekkor a zavarkeltők feladták, elmentek.

A Markó utcában kezdtek

A Momentum az egyetlen esély arra, hogy egy valódi demokratikus fordulat következzen be Magyarországon – mondta Guy Verhofstadt a budapesti Markó utcában, a Legfőbb Ügyészség előtt a délutáni utcafórumot megelőzően. A Fekete-Győr Andrással, a Momentum elnökével közös sajtótájékoztatóján az uniós liberális frakciószövetség vezetője arról beszélt volna, hogy miért halaszthatatlan az EU-s támogatási rendszer radikális reformja, és hogy miért lenne fontos megérteni, az uniós pénzekkel együtt az európai értékeket is el kell fogadnia minden tagállamnak.

Nem lehetsz az Európai Unió tagja csak a pénzért. Tisztelned kell a jogállamiságot, a véleményszabadságot, és az európai alapelveket

– fogalmazott, hozzátéve, hogy szerinte ezt az európai mentalitást vallja a Momentum, ezért biztat ő a magyar párt támogatására Magyarországon. Verhofstadt arról is beszélt, a Momentum programja garantálja azt, hogy a magyar állampolgárok megkapják az uniós támogatásokat, de megakadályozza, hogy Orbán Viktor és családja, baráti köre és a kormányzati klientúra gazdagodjon ezekből. Az uniós liberális ALDE frakciószövetség elnöke arra is emlékeztetett, az európai választások mindannyiunk választása, nem egyes nemzeteké, hanem valamennyi, európai tagállam választópolgáraié.

Érdemben azonban nem tudta ismertetni mondandóját, vagy válaszolni az újságíró kérdésekre, mert néhány szélsőjobboldali, illetve kormánypárti aktivista megtrollkodta a tájékoztatót és egy müezzin énekét játszotta le hangszórón, miközben "Allahu akbar" felkiáltásokkal és egyéb bekiabálásokkal zavarta a beszélőket.

Fekete-Győr a tájékoztató elején ennek ellenére igyekezett ismertetni elképzeléseiket. Úgy vélte, Cseh Katalin, Donáth Anna és Nemes Balázs momentumos jelöltek Európai Parlamentbe kerülésével három lopásgátló juthatna az uniós döntéshozatalba. Azonnal kezdeményeznék az uniós forráselosztási mechanizmus reformját, és az Európai Ügyészséghez való csatlakozást, amelyet olyan feltételéül szabnának a tagállamok számára, melynek teljesítése nélkül nem oszthatnának uniós forrásokat.

Írtunk már arról, hogy a Momentum Mozgalom az ALDE tagpártjaként, és a francia kormánypárt szövetségeseként kampányol az Európai Parlamentbe jutásért. Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője pedig részletesen beszélt az Indexnek az uniós forráselosztást és a pénzosztást érintő elképzeléseikről is.

Verhofstadt egyébként régi, kemény kritikusa Orbán Viktornak és kormányzásának, többször is vitába szállt a magyar miniszterelnökkel az EP-ben, vagy éppen a médiában. V élhetően éppen ezért Verhofstadt tavaly egy kormányzati kampány rémsátánja is volt, amire az uniós liberális vezető egy Orbán Viktort ábrázoló plakáttal  reagált.

Ugyanakkor Verhofstadt nemcsak Orbán ellen küzd:

Csakúgy, mint téged, a szélsőjobboldali barátaidat is – mint Le Pen, Strache, Farage és Orbán – Putyin pénzeli, hogy tönkretegyétek Európát

– ezzel a mondattal ment neki a napokban Matteo Salvini olasz belügyminiszternek, miután az szélsőjobboldali pártszövetséget alakított az európai választásokat megelőzően, és ennek a tömbnek az Európa élére töréséről beszélt. Verhofstadt vitára is hívta Salvinit.

A Markó utcába szervezett Verhofstadt elleni akció várhatóan folytatódik, hiszen a budapesti Móricz Zsigmond körtéren az európai liberálisok frakcióvezetője még egy utcafórumot is tart csütörtök délután, Cseh Katalinnal.