Mária
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Osztrák-magyar pénzmosó bandát lepleztek le

2019.05.24. 07:55

Illegális szerencsejáték ausztriai üzemeltetéséből származó pénzt moshatott tisztára többekkel egy magyar banki alkalmazott a gyanú szerint, írja a rendőrség. 

Az Osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal nyomoz Michael H. és társai ellen, akik illegálisan üzemeltettek nyerőgépeket Ausztriában. A tiltott szerencsejátékból befolyt összegeket magyar és szlovák cégeknek utalva visszaforgatták legális vállalkozásokba, majd befektették vagy készpénzben felvették.

Miután az osztrákok megkeresték a magyar rendőrséget, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénzmosás bűntettének gyanújával rendelt el nyomozást. Az NNI vagyonvisszaszerzési hivatala megállapította, hogy az osztrák bűnözők a 33 éves N. György banki alkalmazott közreműködésével több magyarországi pénzintézetnél nyitottak számlákat. 

A nyomozás adatai szerint a férfi 582 ezer euró (körülbelül 190 millió forint) bűncselekményből származó pénzösszeg eredetének eltitkolásában vett részt, amiért fizettek neki.

Az NNI szerdán több helyszínen tartott házkutatást, bizonyítékokat és a bűncselekményből származó vagyont foglalt le, zár alá vett egy értékes autót és több bankszámlát. A pénzmosással megalapozottan gyanúsítható N. Györgyöt elfogták, őrizetbe vették és kezdeményezték letartóztatását.

Elfogták L. Zsoltot is, akinek a nevére több számlát nyitottak, és így közreműködött a pénzmosásban. A férfi gyanúsítotti kihallgatása után szabadlábon védekezik.

A magyarországi művelettel párhuzamosan az osztrák nyomozók is összehangolt akciót tartottak. Lefoglaltak hatszáz nyerőautomatát és 382 ezer euró (hozzávetőleg 125 millió forint) értékű bűncselekményből származó vagyont is. Az osztrák rendőrök több embert is kihallgattak gyanúsítottként tiltott szerencsejáték szervezésének gyanújával.