Az alsó rakpart szintje alatti tetőzzéssel vonul le az árhullám Budapesten

2019.05.24. 13:37

A Duna, a Tisza, a Mosoni-Duna, a Szamos és a Kraszna folyókon rendelt el árvízvédelmi készültséget az Országos Vízügyi Főigazgatóság pénteken. Több mint 272 kilométeren a legalacsonyabb, elsőfokú a készültség, míg 75 kilométeren, a Túr folyón másodfokú.

Nagybajcsnál már tetőzött az árhullám a Dunán csütörtökön éjfélkor, másodfokú készültségi szintet megközelítő 519 centiméteres vízállással. Budapesten nem kell jelentős árvízvédelmi készültségre számítani, az előrejelzések szerint az elsőfokú szint közelében, az alsó rakpart szintje alatti tetőzéssel vonul le az árhullám szombat éjjel. Az elsőfokú készültségi szintet Komáromnál, Esztergomnál és Bajánál meg is haladhatja. 

A következő napokban már csak kisebb mennyiségű csapadék várható a Tisza vízgyűjtő területein is, igaz jövő hét elején ismét nagyobb mennyiségű esőzést várnak a a kárpátaljai területeken.  Ennek hatására  kisebb-nagyobb árhullámok vonulnak le a Tiszán és annak mellékfolyóin. Az előrejelzések szerint a másodfokú készültségi szintet csak néhány helyen haladja majd meg a Tisza vízállása. 

Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a végbemenő folyamatokat és naponta elemzi a kialakult helyzetet - írta az MTI.