Fél éve átadták a baracskai tornatermet, mégsem használhatják a gyerekek

DSC 5848
2019.05.24. 10:11 Módosítva: 2019.05.24. 12:23
A baracskai Kozma Ferenc Általános Iskola tornaterme 2015-ben életveszélyessé vált. Az elszánt iskolaigazgató nem adta fel: sikerült pénzt szereznie egy új tornacsarnokra. A projekt húzódott, az ár emelkedett, a tervekből le kellett faragni. Tavaly decemberben ünnepélyesen átadták a csarnokot, de a gyerekek azóta is az udvaron, a folyosón vagy a termekben tornáznak. Most talán megoldódik az ügy, de mindjárt vége a tanévnek.

A most ballagó nyolcadikos osztály négy éve nem látott tornatermet

– meséli Kárpáthegyi Józsefné, a baracskai Kozma Ferenc Általános Iskola igazgatónője az iskolaudvaron. Az új tornaterem épülete előtt állunk, de az igazgatónő, akinek évek óta álma az iskola megújítása, keserédes mosollyal mutatja a csarnokot. 

A Feol.hu tudósítása szerint 2018 decemberében „látványos tornabemutatóval”, „színvonalas ünnepi műsorral” avatták fel az új tornatermet. Az átadón megjelent Pogácsás Tibor belügyminisztériumi államtitkár, Sárfalvi Péter, az Emmi sportlétesítményekért felelős államtitkára, megyei és járási vezetők, „mintegy hangsúlyozván, mennyire fontos egy kis iskola ügye”. A projekt megvalósulása annak köszönhető, hogy a különböző világnézetű emberek összefogtak egymással a gyerekek érdekében, hangzott el a beszédekben. Meg az is, hogy az iskolai körülmények javítása azért is fontos a község számára, hogy az itt felnövő gyerekek később ne menjenek el a faluból.

Mindenki boldog volt. Örömmel ünnepelték, hogy a gyerekek januártól a legmodernebb körülmények között tesizhetnek majd.

CSAKHOGY A GYEREKEK AZÓTA sem használhatják a TORNATERMet. Most is az udvaron, a folyosókon vagy a tantermekben tartják meg a testnevelésórákat.

Heti 40 tornaóra tornaterem nélkül 

Akkor mindenki azt hitte, hogy januártól már rendes körülmények között lehet megtartani a testnevelésórákat, de végül gyerekeknek, szülőknek és tanároknak egyaránt csalódniuk kellett. Bár az újonnan megépült tornaterem épülete ott áll az iskolaudvaron, oda még az igazgatónővel sem lehet bemenni.

A baracskai iskola régi tornatermét 2015-ben nyilvánították életveszélyes állapotúnak a tetőszerkezet miatt. Azóta az átlagosnál is nehezebb a mindennapos testnevelés megszervezése. Az iskolában 180 diák tanul, 8 osztály van, összesen heti 40 testnevelésórát kell tartani. Az órák egy részét ezért kénytelenek időjárástól függetlenül az udvaron megtartani.

Az iskola igazgatónője, Kárpáthegyi Józsefné maga is az iskola öregdiákja, nagy álma volt, hogy megújíthassa azt. 2016-ban csodával határos módon sikerült pénzt kerítenie egy új tornaterem megépítésére. Tessely Zoltán fideszes országgyűlési képviselő közbenjárására 2016 decemberében a baracskai önkormányzat rendkívüli kormányzati támogatásként 270 millió forintot kapott a létesítmény felépítésére. 

Lassan, lassan                                               

Az erre kiírt közbeszerzés viszont nagyon lassan haladt. A tervezés, a közbeszerzés kiírása illetve ezek megvitatása annyira hosszúra nyúlt, hogy 2017 decemberére még semmi nem történt a helyszínen. Az önkormányzat akkor cáfolta, hogy késlekedtek volna az ügyintézésben.

Becsei Andrásné alpolgármester elmondása szerint egy év alatt nagyon megdrágultak az építőipari költségek, így az eredetileg még minden kiadást fedező támogatás kevésnek bizonyult. A legolcsóbb árajánlat 400 millió forint volt, így az önkormányzat kénytelen volt a felújítás eredeti terveitől eltérni, hogy a projekt megvalósulhasson.

Két részre bontották az új épületrészről készült terveket, amiből a tornaterem meg is valósult. Végül az önkormányzat 28, a kormány pedig 67 millió forinttal támogatta meg az új tornaterem megépítését. Összesen tehát 365 millió forintból,

A kitűzött költségvetés másfélszereséből épült meg a létesítmény, aminek már az eredeti terveiből is le kellett faragni.

2018 áprilisában végre megkezdődtek a munkálatok, letették az alapkövet. Ezt azóta sem betonozták le, így most az igazgatónő irodájában van. Ettől függetlenül fél év alatt felépült a tornaterem, tavaly októberben megvolt az első műszaki átadás is. Ekkor derült ki, hogy módosítani kell az épületrész fűtési rendszerének tervein egy nyáron történt iskolai felújítás miatt. Így a tornaterem felavatása tovább csúszott. Decemberre.

Az iskola épülete
Az iskola épülete
Fotó: Bődey János

Átadva – vagy mégsem

A tavaly decemberi ünnepélyes átadó után aztán kiderült, hogy nem kérték ki az épület használatbavételi engedélyét. Ezt általában a kivitelező szerzi be, azonban az önkormányzat erre nem kötött szerződést. Így – bár a tornatermet átadták – az iskola továbbra sem volt jogosult a használatára.

Az alpolgármester hosszasan mesélte, mennyi minden történt abban a fél évben, amíg látszólag nem történt semmi.

  • Januárban hiába bíztak meg valakit az engedély elintézésével, az illető nem foglalkozott az üggyel, így mást kellett helyette keresni.
  • Az új ügyintéző február második hetében végül beadta a kérelmet, ám nem adott le minden szükséges papírt, így az engedély megszerzése még tovább húzódott.
  • A hiányzó papírok pótlása a katasztrófavédelemre tartozott, amire megint több hetet kellett várni. 

Mindeközben a szülők egyre türelmetlenebbül várták, hogy történjen valami. Áprilisban kereste meg az Indexet az egyik szülő emailben, akinek gyermeke akkorra már többedszerre betegedett meg az udvaron tartott testnevelésórák miatt. Az iskola igazgatónője szerint naponta érdeklődnek nála a szülők a tornateremről. Ő viszont nem tud nekik újat mondani, azon kívül, hogy sajnos egy ilyen építkezésnek bizony hosszú kifutási ideje is lehet. Azzal viszont ő is egyetértett, hogy tényleg nagyon régóta húzódik az ügy – a gyerekek pedig már számolhatják a napokat a nyári szünetig.

Végül május 2-án sikerült az önkormányzatnak minden hiányzó dokumentumot pótolni, és május 16-án megérkezett a várva várt használatbavételi engedély. Erről az alpolgármesterrel való beszélgetés után tőlünk értesült az igazgatónő.

De még mindig várni kell 15 napot, amíg ez hatályossá válik. Ha nem érkezik fellebbezés, a diákok júniusban használhatják először a tornatermet. Két hétig, a tanévzárásig. 

(Borítókép: A használaton kívüli tornaterem – fotó: Bődey János / Index)