Zoltán
21 °C
36 °C

Publicus: 50 százalék feletti Fidesz, erősödő DK, bejutó Momentum

2019.05.24. 10:29

Szerdán fejezte be legfrissebb mérését a baloldali kötődésű Publicus, amely szerint a Fidesz hatalmas különbséggel nyeri meg a vasárnapi EP-választásokat.

A második hely sorsa ugyanakkor kérdéses, az MSZP–Párbeszéd és a Jobbik ugyanis inkább gyengült az utóbbi napokban, míg a DK szinte hozzájuk erősödött. Szintén erről a tendenciáról beszéltek szerdán a közvélemény-kutatók, ugyanis más intézetek mérése is azt mutatja, hogy az ezüstéremért folyik kiélezett verseny. Ezeken a pártokon kívül a Momentum szerezhet még mandátumot.

A Publicus szerint a megkérdezettek 46 százaléka ígéri biztosra a részvételét. Ez a potenciális maximális részvételi arány, ami várhatóan ennél 6-10 százalékponttal kevesebb, vagyis 36-40 százalékos lesz. Öt éve 29 százalékos volt a részvétel.

A Publicus május 16–22. között készített kutatásának főbb megállapításai a következők:

  • A Fidesz–KDNP EP-s támogatottsága múlt hónaphoz képest egy százalékpontot csökkent (ez hibahatáron belüli), így 29 százalék, a biztos szavazó pártválasztók körében változatlan, 52 százalék. A párt szavazóinak részvételi hajlandósága minimálisan nőtt.
  • Az MSZP–P EP-támogatottsága egy százalékpontot csökkent, 10 százalék az összes megkérdezett körében, és három százalékpontot a biztos szavazó pártválasztók esetén, ami így 13 százalék. Az MSZP–P szavazók részvételi hajlandósága ráadásul nagyot csökkent.
  • A Jobbik EP-támogatottsága a múlt hónap után újabb egy százalékpontot csökkent, így 10 százalék, míg a biztos szavazók pártválasztókat vizsgálva 2 százalékpontos a csökkenés, 13 százalék. A párt szavazónak részvételi hajlandósága némileg csökkent.
  • Az LMP EP-támogatottsága változatlan, 2 százalék az összes megkérdezett és 4 a biztos szavazók pártválasztók körében.
  • A DK EP-támogatottsága a múlt hónapi növekedés után két százalékpontot nőtt, most 7 százalék, és 11 a biztos szavazók pártválasztók esetén. A párt szavazóinak részvételi hajlandósága nőtt, és a legmagasabb az összes vizsgált párt körében.
  • A Momentum esetében 4, illetve 6 százalék a támogatói arány az összes megkérdezett, valamint a biztos szavazók körben.

A kutatás alapján a Fidesz 14, az MSZP, a Jobbik, és a DK 2-2-2, és a Momentum 1 EP mandátumra számíthat, míg az LMP és a többi párt nem kerülne be az Európai Parlamentbe.