Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nézőpont: agyonnyeri magát a Fidesz és a DK vasárnap

2019.05.25. 09:09

A kormányközeli közvéleménykutató, a Nézőpont Intézet friss mandátumbecslése alapján, ha a Fidesz-KDNP jól aktivizálja a szimpatizánsait, akár az 55 százalékot is elérheti a vasárnapi európai parlamenti (EP) választáson.

A pártszövetség 13 mandátumot biztosan szerez, de a Nézőpont szerint ez a szám akár még 14-re is növekedhet (miközben fideszes politikusok egyenesen 15 mandátummal számolnak). Második helyre a Nézőpont a Demokratikus Koalíciót teszi, méghozzá 11 százalékkal, így azzal "riogatják" a kormánypárti tábort, hogy Gyurcsány Ferenc pártja akár 3 mandátumot is szerezhet. Az elemzés szerint szorosan a DK mögött áll az MSZP-P 10 százalékos támogatottsággal és így csak a negyedik helyre szorul vissza a Jobbik, amely 9 százalékot érhet el.

Mandátumhoz jut még a Momentum 7 százalékos eredménnyel, viszont az LMP, a Mi Hazánk Mozgalom, 3-3 százalékkal és az MKKP, 2 százalékos eredménnyel nem – legalábbis a nézőpont szerint.

A végső választási részvétel jelentősen befolyásolja majd a végeredményt, a Nézőpont Intézet szakértői becslése 39 százalékos, az utolsó napokban megugró aktivitásra számít. Ennek legnagyobb haszonélvezője a Fidesz-KDNP lehet, amely így a biztos 13 mandátum helyett 14-et is elérhet. A DK, az MSZP-P és a Jobbik 2-2-2 mandátumhoz juthat, a Momentum pedig 1 embert küldhet várhatóan az európai parlamentbe.

Ha a Fidesz-KDNP-t mégsem támogatják az utolsó napokban annyian, mint amire jelenleg számítani lehet, akkor a Demokratikus Koalíció, vagy akár a Momentum Mozgalom is plusz egy mandátumhoz juthat

– fogalmaz mintegy figyelmeztetésként a Nézőpont elemzése.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!