Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hazaküldték átöltözni az MSZP szavazóköri biztosát, mert piros inget viselt

2019.05.26. 12:49 Módosítva: 2019.05.26. 15:03

Hazaküldtek átöltözni egy szavazóköri delegáltat Berettyóújfaluban, mert úgy ítélték meg, hogy az általa viselt piros színű ing alkalmas a választók befolyásolására. A férfi később fekete inget viselve elfoglalhatta helyét a bizottságban.

A hír a Debreciner.hu Facebook-csoportjából kezdett el terjedni vasárnap délelőtt, illetve ettől függetlenül Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője telefonon is beszámolt az esetről az Indexnek.

Ujhelyi tájékoztatása szerint a berettyóújfalui egyes szavazókör MSZP-s szavazatszámláló biztosával történt meg az eset vasárnap hajnalban, a férfit, aki foglalkozását tekintve iskolaigazgató, azért küldték haza átöltözni, mert a zakója alatt piros színű inget viselt. Az MSZP bejelentéssel élt a párt szerint „teljesen nonszensz döntés miatt”.

Ujhelyi szerint egy soproni szavazókörből is hazaküldték a párt biztosát, őt ráadásul érdemi indoklás nélkül. Az MSZP azóta már visszaküldte őt a bizottságba.

A berettyóújfalui eset kapcsán elküldtük kérdéseinket a Nemzeti Választási Irodának, arról érdeklődve, hogy tudnak-e az esetről, illetve hogy véleményük szerint milyen színű ing viselése tilos a szavazóköri delegáltak számára az EP-választásokon. Rövid időn belül az alábbi választ kaptuk:

Az esetről a Nemzeti Választási Irodának nincs tudomása, a konkrét esetek megítélése nem az NVI, hanem a választási bizottságok, illetve – jogorvoslat esetén – a bíróság hatáskörébe tartozik.

Általánosságban annyit tudunk válaszolni, hogy a szavazatszámláló bizottság tagjai (sem a választott, sem a delegált tagok) nem viselhetnek olyan öltözéket vagy kiegészítőt (pl. kitűző, jelöltre vagy pártra utaló öltözék, ruhadarab stb.), amely kampányeszköznek minősülhet, azaz valamelyik listára utalhat.

A kapott válasz ismeretében megkérdeztük az NVI-t, hogy mindezek alapján az egyszínű ing minősülhet-e "kampányeszköznek"?

Erre a kérdésre is gyorsan megérkezett a válasz, bár nem kerültünk vele sokkal beljebb. Az NVI válasza így szólt: 

A kampány megítélése nem a választási irodák, hanem a választási bizottságok, illetve – jogorvoslat esetén – a bíróság hatáskörébe tartozik.

A vasárnapi EP-választás fontosabb eseményeiről egész nap tájékozódhat élő hírfolyamunkból.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!