új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A nap folyamán, az EP-választással kapcsolatban született anyagainkat itt találja. 

  • „A politikai családom helyeket vesztett az Európai Parlamentben” – mondta Frans Timmermans, a szociáldemokrata S&D frakció csúcsjelöltje az Európai Bizottság élére.

    Helyeket vesztettünk, emiatt szerénynek kell lennünk. De optimista is vagyok

    – mondta a Politico.eu-nak, hozzátéve, hogy a szociáldemokrata frakció együtt fog működni más progresszív pártokkal az EP-ben. Ez jelentheti a zöldeket, a liberálisokat, de akár a szélsőbaloldali pártokat is. „Platformot fogunk alkotni, amit a progresszív politikára alapozunk – a jövőbe tekintő, dinamikus politikára.”

  • Kapcsolódó

    Weber: Nem működünk együtt azokkal, akik szét akarják verni Európát

    Az Európai Néppárt vezetése győzelmet hirdetett, miután már biztosan övék marad a legnagyobb frakció az új EP-ben is.

  • Gyurcsány úgy érzi, ez az ő örömünnepük
  • Európa választ - Élőben beszélgettünk az EP-választásról, 3. rész
  • Babiš miniszterelnök pártja, az ANO erősített az öt évvel ezelőtti eredményén, 21 százalékkal megnyerték a voksolást – koalíciós partnerük, a Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD) viszont történelmit bukott, 4 százalékkal nem is fognak kijuttatni egy képviselőt sem. A koalíciót kívülről támogató kommunisták pedig szintén vesztettek támogatottságukból, 7 százalékos eredményük csak a hetedik helyre volt elég. 

    Az ellenzék pártjai pedig szinte mind javítottak 2014-hez képest: a konzervatív ODS 14,5, a Kalózpárt 14 százalékkal állnak a dobogón, a liberális-konzervatív TOP 09 a független polgármesterekkel összefogva 11 százalékon áll, a populista-szélsőjobbos SPD 9 százalékot, a kereszténydemokrata KDÚ-ČSL pedig 7,2 százalékot szerzett.

  • Olyan jól alakult a Momentum eredménye, hogy a listavezető Cseh Katalin mellett Donáth Anna is kijutott az Európai Parlamentbe. Így ő is beszédet mondott a párt eredményvárója után.

    Amikor a nevét skandálták az eredmények után, úgy érezte magát, mint amikor a túlóratörvény-ellenes tüntetések idején a rendőrök berántották a sorfal mögé. méghozzá azért érzi ugyanezt, mert akkor érezte először, hogy mennyit jelent egy erőt adó közösséghez tartozni, mondta.

    Eközben a tömeg „visszakaptuk Annát” skandálásba kezdett.

    "Ami most történik, ez nem az én sikerem. Ez a ti sikeretek. És mindazoknak az embereknek a sikere, akik szavaztak ránk" – mondta Donáth, aki szerint ez az eredmény azt is mutatja, hogy több mint 300 ezren vannak azok, akik bíznak abban, hogy kté nő is el tud majd érni eredményeket az Európai Parlamentben.

  • Hadházy Ákos és Szél Bernadett is megérkezett a Momentum eredményvárójára. Hadházy azt mondta, meghívták őket, hát eljöttek. Donáth Anna azt is bejelentette, hogy a jövőben együtt fognak velük működni közös ügyek mentén. 

    Az ex-LMP-s, jelenleg független politikust Német Tamás kollégánknak egy rövid interjúra is sikerült elkapnia. Szerinte ez akkor sem valódi választás volt, egy tisztességes és szorgalmas párt (ez alatt a Momentumot értette) jó eredményt ért el.

    Hadházynak a fideszes ismerősei a decemberi eseményekkor (rabszolgatörvény elleni tüntetések, MTVA-székházas balhék) azt mondták, kicsit kellemetlen ez most nekik, „meg haragszanak rám”, de majd a május 26. lezárja ezt az időszakot – Hadházy szerint bíztak a propagandájukban, hogy „majd az legitimálja őket újra"”.

    Arról is beszélt a politikus, hogy „sajnos az ellenzék nem csinálta meg a házi feladatot”, továbbra is betartja a játékszabályokat. De azért voltak ennek a választásnak nyertesei azon az oldalon is, például a Momentum, ők meg is érdemlik az eredményüket szerinte. Ugyanakkor úgy gondolja, hogy a csak a kudarcot vallott ellenzékiekkel nem csak maguk a pártok vesztettek, „hanem az igazság és a demokrácia is az agymosó heccpropagandával szemben”. 

  • Hogy majd az őszi önkormányzati választáson minél több településen fordulatot érjenek el. Ezzel magyarázta ugyanis döntésüket Tóth Bertalan. Nem teljesen világos, mire gondolhatott a pártelnök, hiszen az MSZP–P közös listája a voksok 6,68 százalékát kapta, és mindössze egy képviselőt küldhet az EP-be a pártszövetség.

    Tóth ugyan listavezetőként lemond a saját mandátumáról, de nem fog automatikusan Ujhelyi István utazni Brüsszelbe. Jávor Benedek viszont biztosan nem lesz EP-képviselő, mint azt az Indexnek már a hivatalos eredmények kihirdetése előtt elmondta. A mandátumért Szanyi Tibor azonban ringbe száll, amint arról az MSZP–P-lista harmadik helyén szereplő politikus már szintén beszélt az este folyamán lapunknak.

    Tóth Bertalan ugyan gratulált a DK-nak és a Momentumnak, de belátóan hozzátette, hogy

    sajnos ezt a választást a Fidesz nyerte meg.

    Azt is mondta, büszke az MSZP és a Párbeszéd együttműködésére, szerinte ez a településeken is „reményteljes” együttműködést eredményezett, és azt jelentheti, hogy le lehet győzni az önkormányzati választásokon a Fidesz helyi kiskirályait. Csak ezek után, a hosszúra nyúlt beszéd végén közölte, hogy az elnökség úgy döntött, nem mond le, az önkormányzati választásokig

    a szocialista pártot erősítve és egyben tartva fognak azért küzdeni, hogy minél több településen érjenek el fordulatot.

    Ezt követően Jávor Benedek elköszönt a választóktól, majd a szocialista vezetés egyéb kérdések megválaszolása nélkül távozott.

  • – mondta Németh Balázs köztévés műsorvezető az M1 vasárnap esti választási műsorában Tóth Bertalanék értékelője után. Aztán társával, Mráz Ágoston Sámuellel, a kormányközeli Nézőpont Csoport vezetőjével mégis belerúgtak az egymandátumos szocialistákba.

  • Azt hiszem mostantól csak Rosszabbik néven emlegetjük.

    Úriembernek születni kell, na.

  • "A mi pártunk nem omlott össze, a Momentum közössége egyben maradt, sőt a Momentum közössége megduplázódott!" – mondta Fekete-Győr András a két EP-mandátumot elnyert párt elnöke.

    Fekete-Győr szerint a Momentumnak az a feladata mostantól, hogy az egészségügy, az oktatás és megélhetés ügyeit képviselje. Ezek azok a témák, amiket a párt zászlajára kell tűzni.

    "Az elmúlt évben a Momentum volt az egyetlen párt, amelyik a magyarok valódi problémáira adott valódi megoldásokat. Az egyetlen párt, amely zászlajára tűzte a magyar oktatás, a magyar egészségügy és a magyar megélhetés megoldását."

  • Szövegkiemelővel és vastag filccel dolgozott, így köszönte meg azt, hogy a Liga mára Olaszország első számú politikai ereje lett – miközben koalíciós partnere, az Öt Csillag Mozgalom az exit poll adatok szerint igencsak leszerepelt. 

  • Arra a kérdésemre, hogy adott esetben (ahol az adott eset az lenne, hogy az ő sorompóba állásán múlhat Orbán leváltása) vállalná-e a miniszterelnök-jelöltséget a 2022-es parlamenti választásokon, a leendő EP-képviselő azt a kitérő választ adta, hogy „lebecsülik a képviselői tisztséget”, és neki „óriási ambíciói vannak” az Európai Parlamentben, a miniszterelnök-jelöltségére pedig nem mutatkozott igény.

  • Klaus Iohannis elnök szenzációsnak nevezte az európai parlamenti választáson, és a népszavazáson való részvételt. Az államfő, aki korábban az ellenzéki PNL (Nemzeti Liberális Párt) színeiben politizált, gratulált az ellenzéki pártoknak is, a kormányzó PSD-t (Szociáldemokrata Párt) viszont keményen kiosztotta.

    Az eredmények nyomán a kormánynak mennie kell. Ez egy olyan eredmény, amit már sehogy sem lehet kimagyarázni. Egyértelmű, hogy a romániai demokrácia eme balesete, ahogyan már korábban is neveztem a PSD-kormányt, el kell hogy tűnjön.

    Szerinte a két és fél éves szocdem kormányzás csődöt mondott, a kormányfő Viorica Dăncilă szerint viszont nincs oka a lemondásra.

    Rengeteg olyan román állampolgár áll mögöttem, akik bíznak ebben a kormányban. Ha valóban le akarják váltani a kormányt, nyújtsanak be bizalmatlansági indítványt

    – mondta az Agerpres román hírügynökség beszámolója szerint.

    A PSD elnöke, Liviu Dragnea is hasonlóan nyilatkozott, szerinte a pártnak egységesnek kell maradnia, a kormányzást pedig tovább kell vinni.

  • Az SPÖ elnöksége egyhangúlag támogatja a hétfői bizalmatlansági indítványt Sebastian Kurz kormányának egésze ellen, írja a Der Standard, amit Pamela Rendi-Wagner, a szociáldemokraták elnöke is megerősített az ORF-nek. Mint mondta, Sebastian Kurz kormányfő „kész tények elé állította őket”, és

    Nincs meg az a bizalom [a kormány iránt], aminek meg kell lennie

    Az SPÖ szerint egy független személyre van szükség a kormány élén, aki nyugalmat hoz az országba. Az, hogy ez ki lehetne, az a következő napok és órák kérdése, erről Alexander Van der Bellen államfővel is tárgyalni fog. 

    Az ORF arról is megkérdezte, hogy az SPÖ őt fogja-e listavezetőnek indítani az előrehozott választáson, annak ellenére, hogy az EP-voksoláson csak a második helyet érte el. „Ezt feltételezem”, és mint mondta, „készen állunk a következő megmérettetésre.”

  • Emlékszem arra, amikor nyolcan ültünk egy pincében. És közölték velünk, hogy átment a Nolimpia népszavazásunk kérdőíve a választási bizottságon, és akkor össze kell gyűjtenünk 180 ezer aláírást. Ott ültünk nyolcan. És most hányan vagyunk? Több mint háromszázezren!

    Ezzel kezdte Cseh Katalin, a Momentum listavezetője a végleges eredmények után tartott beszédét a párt eredményváróján. 

    A két képviselőt is az Európai Parlamentbe küldő párt listavezetője szerint a mostani siker üzenet és remény lehet annak a rengeteg embernek, aki belefásult a jelenlegi helyzetbe, feladta. „A Momentum története a bizonyíték arra, hogy nem lehet feladni, hogy mindig vannak csodák, hogy lehet a semmiből is pártot építeni” – mondta,

    Ahhoz hogy vissza tudjuk adni a reményt a magyarok milliói számára, kell, hogy legyenek álmaink, nekünk is kell, hogy legyen egy víziónk. És ennek a csapatnak van egyedül víziója. Álmodunk egy országról, és nem csak álmodunk róla, meg is fogjuk valósítani ezt az országot!

    A Fidesz győzelmét is kommentálta, szerinte ez is azt mutatja, hogy van egy feladat, amit a Momentum csapatának meg kell oldani, hogy olyan Magyarország legyen, ahol nem a haverok viszi haza a pénzt az EU-ból, hanem a legjobb pályázók.

    A beszéd után a tömeg elkezdte skandálni, hogy „folytatjuk”.

  • Nem tud még egy olyan pártot, ami kilenc hónappal a zászlóbontása után 3,3 százalékos eredményt ért el egy választáson, ez mindenféleképpen siker, mondta Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke az értékelő sajtótájékoztatón.

    „Az LMP-t nagyon megvertük, a Jobbik pedig nem sokkal jobb eredményt ért el” – mondta, hozzátéve, szerinte a Jobbik helyét át fogjak venni. A Jobbik olyan nagy csalódást okozott a nemzeti radikálisok számára, hogy sokan közülük távol maradtak, közölte. Azt gondolja, hogy a Jobbik elindul a lejtőn, legközelebb már nem kerül a parlamentbe, zárta értékelését Toroczkai.

  • Gyurcsány után felesége, egyben a DK európai parlamenti listavezetője, Dobrev Klára mond beszédet. Először is a DK több ezer aktivistájának mond köszönetet, akik évek óta ellenszolgáltatás nélkül dolgoznak. Állítja, hogy olyan közösségeket sikerült létrehozni, melyek korábban ellenzéki oldalon nem léteztek; például az online kampánystáb tagjai. Dobrev azt mondta,

    Azzal a felelősséggel mennek Brüsszelbe, hogy előremozdítsák az Európai Egyesült Államok ügyét.

    A párt EP-képviselői által Európában képviselt ügyek között a szociális „odafigyelést”, illetve a környezetvédelmet említette.

  • Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára a párt vezetésével és kampánystábjával a háttérben értékelte a választást; először a DK elnöke beszélt:

    • az Európai Parlamentben az erősebb Európát akarók lesznek többségben, a történelmi tétet a magas részvétel is mutatja,
    • egy választás nem választás, ha a sajtó nem szabad; márpedig a sajtó irányításával a kormány a választás lehetőségét is elvette az emberektől,
    • a választáson az volt a tét, hogy a Fidesz megszerzi-e a kétharmadot, de ez nem sikerült, mert a kormánypárt tavalyhoz képest elveszített egymillió szavazót; azaz

    a Fidesz elveszítette a kétharmadot.

    • Gyurcsány szerint a DK "az igazi, a valódi dolgokról" beszélt, és nem ment bele abba a csapdába, amit a Fidesz állított a migrációs tematikával. A migráció erőltetésével Orbánék a vesztesek fognak kerülni.
    • Az önkormányzati választásra előretekintve azt is mondta, hogy szeretne olyan "szabad" önkormányzatokat látni, melyek nem hajtják fejüket a kormány rabigájába.
  • Török Gábor politikai elemző posztolta a 2014-es és 2019-es eredményeket bemutató táblázatot Facebookon.

  • Előrehozott választásokat ír ki Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök, írja az Ekathimerini. Pártja, a radikális baloldali Sziriza székháza előtt arról beszélt, a mai EP-választás egy bizalmi szavazás volt a kormány politikájáról, de

    Az eredmény nem hozta az elvárásainkat.

    Várhatóan június 30-án vasárnap, a helyhatósági választások második fordulója után fogják megtartani a parlamenti választásokat. 

  • A szocialisták és a Párbeszéd közös listája Győr-Moson-Sopron megyében 4,9 százalékot szerzett, Zalában 4,84 százalékot, de Bács-Kiskunban is épp csak megugrotta az 5 százalékos küszöböt (5,08 százalék). Egyetlen megyében, Csongrádban ért el 10 százalék fölötti eredményt, itt 11,53 százalékkal végzett, a 16 664 szavazatából 11 042-t a Botka László vezette Szegeden begyűjtve.

  • „Minden anyagi lehetőségünktől megfosztottak minket, sokan arra számítottak, hogy ezt az egy évet nem fogjuk túlélni, ezért az már önmagában is győzelem, hogy a Jobbik itt van, él, és továbbra is küzd számban nem fogyatkozó tagságával” – mondta Jakab Péter, a Jobbik EP-képviselőjelöltje.

    Jakab szerint ugyanakkor az, hogy kevesebben szavaztak rájuk, korrekciókat igényel, amiket a Jobbik végre fog hajtani, hogy aztán megújult erővel menjenek neki az önkormányzati választásoknak.

    Személyi kérdésekkel kapcsolatban az derült ki a Jobbik sajtótájékoztatóján, hogy szerdán ülnek össze, addig erről nem osztanak meg részleteket.

    A Jobbik továbbra is küzd Magyarországért a tagságával
  • Úgy tűnik, immár hagyománnyá vált, hogy Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár mindig egy újabb fideszes fülbevalóval lep meg minket az eredményvárókon.

    A tavaly április 8-i eredményvárón ezt a darabot viselte:

  • Alig lehet megszólaltatni az előtérbe tévedő DK-s aktivistákat a sok ölelkezés és hátbaveregetés közepette, de egyikükből sikerült kipréselni egy rövid értékelést. A pontosan 66 éves férfi szerint „nyolc év kurva kemény munkája van ebben az eredményben”, de Dobrev Klára személyét is nyerőnek tartja, aki szerinte „iszonyú okos” és nagyon kedves, ráadásul eleget tett annak az elvárásnak, hogy kéne

    1. egy új arc (oké, a szűkebben vett pártpolitikában új)
    2. aki markáns női politikus

    A többi párt szerepléséről alkotott DK-s véleményekről csak egy informálisnál is informálisabb megállapítást alapján alkothattam képet, ahogy egy hölgy elégedetten dől az ajtónak, és dohányos rekedtséggel felsóhajtott:

    Az MSZP mehet a picsába. Rájuk fér. A Momentum… ők fiatalok, még alakulhatnak.

  • 5K8A1185
    Fotó: Németh Sz. Péter

    Orbán Viktor győzelmi beszédében köszönetet mondott azoknak, akik részt vettek a választáson. Mint mondta, Magyarország azt bizonyította a magas részvétellel, hogy európai nemzet, és hogy a magyaroknak Európában van a helyük. „Itt van a mi hazánk is, ezért meg is akarjuk változtatni” – jelentette ki a kormányfő.

    „Rekordrészvétel mellett rekordgyőzelmet arattunk. Tudjuk, hogy a népvándorlással és a migrációval új korszak kezdődött, emiatt nyugodtan mondhatjuk, hogy ez egy korszakos győzelem” – értékelte a Fideszt 13 mandátumhoz juttató eredményt. Aztán megköszönte a szavazóiknak, „akik úgy döntöttek hogy Magyarország magyar maradjon”, és elmondta, hogy határon túli magyarokat is képviselni fogják Brüsszelben.

    Orbán értelmezésében a fideszes győzelem egy megbízatás, méghozzá három dologra: hogy megállítsák a bevándorlást mindenhol Európában, hogy megvédjék a nemzetek Európáját, és hogy megvédjék a keresztény kultúrát. Szerinte olyan vezetők kellenek, akik büszkék a 2000 éves keresztény kultúrára.

    A végén még közölte, hogy Brüsszelben együtt fognak működni mindazokkal, akik meg akarja állítani a bevándorlást, és hogy a következő években az lesz a döntő, hogy a most kirajzolódott egységet megőrizzék. 

  • Screenshot (100) LI

    Vagy kalibrálnom kéne a monitort???

  • A választási lista állításához 20 000 támogató szavazat kellett, Thürmerék ezek után kevesebb mint 15 ezer szavazatot kaptak (14 385 szavazat, 0,42 százalék), vagyis több mint 5000 támogatójuk eltűnt az elmúlt hetekben.

  • Screenshot (99).png

    Ő bejelentkezik, és beszél, leginkább érdektelen dolgokról, arról például, hogy huszonháromóranullanulláig nem lehet eredményeket közölni, miközben mögötte már eredményeket közöltek, és a TV2 le is maradt róla, mert Andor Évának suttogva ugyan, de mindenképpen beszélnie kellett a semmiről. És hiába nézegettek felé azok, akiket zavart, hogy jár a szája, lepergett róla. Szakember, na.