Szanyi: A választmány fogja eldönteni, ki üljön be az EP-be

LRM EXPORT 846526867268189 20190526 214508525
2019.05.26. 23:07

Az MSZP-P lista 3. helyén szereplő Szanyi Tibor nyilatkozott az Indexnek arról, mi várható most a pártban a (kiszivárgott adatok alapján) nagyon rossz eredményt követően. Szanyi nem tudta megmondani, lemond-e a pártelnök, Tóth Bertalan, ha valóban olyan gyengén szerepelnek a szocialisták, mint ahogy kinéz. Viszont belengette, hogy még nem dőlt el, ki lesz az az ember, aki a pártból beül az EP-be, ha tényleg csak egy mandátumuk lesz. 

A politikus azt mondta, amíg nem jönnek ki a végleges eredmények, addig óvatosan kezelné a kiszivárgott adatokat. Azonban ha valóban nagyon eltérő lesz az MSZP-P szereplése az előzőleg várt 10 százalék körüli értékhez képest, akkor szerinte nagyon mélyreható vizsgálatokat kell folytatni arról, mi volt ennek az oka. Azt, hogy Tóth Bertalan le fog-e mondani egy nagyon rossz eredményt követően, nem tudta megmondani Szanyi, viszont arról beszámolt, hogy választmányi ülés mindenképpen lesz a jövő héten.

A legérdekesebb kérdés az, hogy ki fog beülni az EP-be az MSZP-P-listáról. Előzetesen abban állapodott meg a két párt, hogy a listavezető Tóth Bertalan mindenképpen le fog mondani a mandátumáról, így mindenki eggyel előrébb csúszik, és még a párbeszédes Jávor Benedeknek is esélye lehet bejutni Ujhelyi István és Szanyi Tibor után. Szanyi most azt mondta, Tóth semmiképp nem mondhat le Jávor javára, hiszen a Párbeszéddel való megállapodás csak a 3. helytől lefelé szólt, az tehát már kizárható, hogy a zöld politikus visszatér az EP-be.

Ezek után azt gondolhatnánk, már biztos, hogy Tóth Ujhelyi javára mond le a mandátumáról, ám Szanyi azt mondta, ha csak egy helyet kapnak, akkor az MSZP választmánya fogja eldönteni, ki üljön be erre a "jolly joker" helyre. 

Szanyi: Ha tényleg csak egy mandátum van, azt újra kell tárgyalni

Borítókép: Szekeres Máté / Index