László
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Gyurcsány a DK sikere ellenére nem tervezi felbontani az ellenzéki megállapodásokat

2036905998028592449 HUSZ2892
2019.05.27. 13:36
A DK elnöke értékelte az EP-választások eredményét. Szerinte a választás igazi vesztese a Fidesz volt, Orbán politikájával ugyanis egyedül maradnak, és csökken az érdekérvényesítő képességük. Gyurcsány arról is beszélt, hogy az ellenzéki megállapodásokat csak kirívó aránytalanság esetén tárgyalnák újra az önkormányzati választások előtt, Karácsonyt továbbra is támogatják.

Ennek a választásnak az igazi nagy vesztese a Fidesz volt

- jelentette ki Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke hétfői sajtótájékoztatóján a Parlamentben. "Orbán Viktor meg akarta változtatni az európai politika sodrát, és ez a kísérlet elbukott." Olyan Európai Parlament fog épülni, ami szemben áll Orbán elképzelésével, mondta.

Orbán politikája elbukott

Gyurcsány szerint teljesen érdektelen, hogy 10 vagy 15 mandátuma van a Fidesznek, a fő kérdés inkább az, hogy lesznek-e szövetségesei az új parlamentben. 

Ezzel a politikával a magyar kormánypártoknak nincsen helye a néppárti frakcióban. Vagy megy valamelyik nacionalista frakcióba vagy független képviselői lesznek, akiknek a kenyere pont ugyanolyan keserű, mint itthon a függetleneknek. 

A pártelnök szerint a magyar kormányfő érdekérvényesítő képessége drámaian csökkenni fog az új európai parlamentben, és ennek a magyar állampolgárok fizetik meg az árát. 

Dobrevnek nagy szerepe volt a DK sikerében

Gyurcsány arról is beszélt a sajtótájékoztatón, hogy míg a Fidesz elveszítette szavazóinak egyharmadát, a DK és a Momentum megduplázta a támogatottságát, ez a két párt volt szerinte a legsikeresebb a mozgósításban.

Pártja sikerét abban látja, hogy ők voltak leginkább képesek arra, hogy a Fidesz európai és magyar politikájával szemben egy ellenkező politikai víziót állítsanak fel.

A DK érdeme az volt, hogy egyenesen, őszintén, érthetően beszélt.

Kiemelte, ebben nagy szerepe volt feleségének, Dobrev Klárának, aki sok szavazót hozott a pártnak, és a személyes teljesítménye jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy négy képviselői mandátumot szereztek vasárnap. Szerinte a DK történetében először sikerült egyetlenegy megingás vagy hiba nélkül, fegyelmezetten végigvinni egy kampányt. 

Nem tervezik felbontani az ellenzéki megállapodásokat

"Az ellenzék számára a legfontosabb tanulsága a választásnak, hogy Budapestet és a vidéki városok sokaságát, átfogó ellenzéki összefogással fel lehet szabadítani" - mondta. Ugyanakkor nem támogatja azt, hogy a DK választási sikere után gondolkodás nélkül kinyissák az ellenzéki megállapodásokat. 

Ahol kirívó aránytalanság van, némi korrekcióra lehet lehetőség.

- tette hozzá. Az Index kérdésére Gyurcsány elmondta, ez nem érinti Karácsony Gergely, főpolgármester-jelölt mögött négypárti megállapodást, szerinte nincs rá ok, hogy ez meginogjon. 

Egyszerűsödött a képlet, világos, hogy négy párt támogatásával Karácsony Gergely magabiztos győzelmet szerezhet ősszel.

Az őszi önkormányzati választásokkal kapcsolatban hozzátette: "A feladatunk az, hogy segítsük, hogy erős, jól működő megállapodások legyenek, és az ellenzék megerősödve jöjjön ki a választásból."

(Borítókép: Huszti István)