új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Befejezzük a közvetítést, köszönjük a figyelmet.

  • Megismételte Orbán európaiságról szóló mondatát Halász János az EP-választás magas részvételi aránya kapcsán, amely bizonyította, hogy „Magyarország európai ország, európai nemzet”. „A migrációval egy új korszak kezdődött, tehát nyugodtan mondhatjuk hogy korszakos győzelmet arattunk” – folytatta tovább Orbánt idézve a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

    Brüsszelben változásra van szükség, olyan vezetőkre van szükség, akik tiszteletben tartják a keresztény kultúrát – mondta Orbán szövege alapján Halász, megígérve, hogy ezen az úton megy tovább az 52 százalékot szerzett Fidesz.

  • „A magyarok nem szeretnék, ha Európa feladná gyökereit, ha stratégiai jogokat adna át” – mondta Dömötör Csaba. Az államtitkár szerint 52 százalékos győzelmével a Fidesz vaskos megerősítést kapott a választóktól, így Magyarországnak és a kormányfőnek nagyobb szava lesz az EU vezetőjének kiválasztásáról szóló tárgyalásokon.

    „Amit az ellenzék képvisel, annak nincs többségi támogatottsága, nem akarják, hogy túlbürokratizált módon  mások döntsenek rólunk, nem akarják a nyílt társadalmat sem.” „Reméljük, az ellenzéki pártok tanulnak az eredményekből, és legalább a legfontosabb nemzeti ügyekben képesek lesznek a magyarok oldalára állni, persze amíg az ellenzék legfőbb vezetőjét Gyurcsány Ferencnek hívják, addig nem vagyunk optimisták” – mondta Dömötör Csaba.

  • A fideszes Dömötör Csaba reagált az MSZP-s Hiller István felszólalására. „Szerintünk az a jó hozzáállás, ha felhívjuk a figyelmet a bajokra. Őszintén szeretnénk ezekről beszélni, és szeretnénk, ha Európa képes lenne a megújulásra, mert erre most nagy szükség van” – fogalmazott.

    Dömötör furcsállja, hogy az MSZP részéről Hiller szólal fel, aki nem felelős a párt európai választásokon elért szerény eredményéért, egészen pontosan, hogy a párt a rendszerváltás óta a legrosszabb eredményt érte el. Megfutamodásnak tartja, hogy nem az érintettek beszélnek.

    „Önök és mi nagyon mást gondolunk a világról, az európai együttműködésről is, de semmilyen véleménykülönbség sem lehet magyarázat arra, hogy lepatkányoznak milliókat” – mondta Dömötör Csaba, és arra kérte Hiller Istvánt, adja át párttársainak, hogy kérjenek a patkányozásért visszamenőleg bocsánatot.

  • Hiller István a magas részvételi arányt dicsérte, amely Magyarországon 43, az EU egészében több mint 50 százalék volt.

    Az MSZP politikusa ezután arról beszélt, nem vitatja, hogy minden EP-képviselő az ország érdekeit kívánja képviselni, de kérdés, mi lehet az ország érdeke.

    -90645861455691193 HUSZ3167
    Fotó: Huszti István

    „Az országok érdekét másképp ítéljük meg. Az országunk érdeke az, hogy az Európai politika központjában legyünk, minden ami ezt erősíti, az hasznos.” Márpedig a tegnapi EP-választások nem igazolták a Fidesz várakozását, hogy döntő áttörést érnek el a EU-szkeptikus erők a meghatározó politikai erőkkel szemben. „De nem ez történt. Kereszténydemokraták, szocdemek és zöldek döntő többségben lesznek.”

    „Az MSZP az S&D frakcióban fog ülni, és ez a frakció megkerülhetetlen szereplője az európai döntéshozatalnak. A mi országunk érdeke, hogy ezzel a fajta centrummal, a kereszténydemokraták, szocdemek és zöldek együttműködésével együtt mozogjon Magyarország. Másképp a perifériára szorul” – mondta Hiller, utalva arra, hogy a Fidesz kifelé tart a középpontból a párt EPP-tagságának megkérdőjeleződésével.

  • Rétvári Bence államtitkár is megerősítésnek érzi a vasárnapi eredményeket. Szerinte a szavazóknak nem tetszik az a politika, hogy az ellenzék mindig a magyar emberek ellenében dolgozik az EP-ben, erre a Sargentini-jelentést hozza példaként.

    Rétvári szerint nem demokratikus az ellenzék, és a választók emberi méltóságát nem veszi figyelembe, aki agymosottnak nevezi azokat, akik a kormánypártra szavaznak.

    Az éghajlatváltozás, az édes vizek fogyásának kérdését is elővette, sorskérdésnek tartja ezeket a környezeti jelenségeket, amelyek felpörgethetik majd a migrációt, de szerinte csak akkor, ha Brüsszel ebben segít a migránsoknak. 

  • „A kampányban a migrációról beszélt a Fidesz, egyetértünk, hogy a krízis valós kezelése, az okok feltárása sorskérdés egész Európának is, ebben konszenzus van” – mondta Keresztes László Lóránd. Az LMP társelnöke szerint azonban az EU-ban a Fidesz nem kínál megoldást, még ha valóban fontos munkát végeznek a keresztény közösségek védelmével. „Ez fontos, csak amikor erről beszélnek, hogy juthatnak el oda, hogy a másik oldalról az éghajlatváltozást sorosista bűbájnak titulálják"

    – vetette fel az LMP társelnöke, aki szerint nyilvánvaló, hogy az éghajlatváltozás elvándorlók millióit indíthatja útnak. 

  • Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára köszönetet mondott a szavazóknak, a választást lebonyolító embereknek, majd ő is elmondta, hogy mekkora siker a kormánypártoknak az eredmény.

    A Fidesz–KDNP által bejuttatott képviselők száma az Európai Néppárt listáján dobogós helyet ér el, mondta, majd sorosozott is egyet, úgy fogalmazott napirend előtti felszólalásában: az új ciklusban visszaszorul majd Soros György migránstámogató tevékenysége. 

    Orbán Balázs szerint az ellenzék hatalmas tévedésben van, különösen a Jobbik, amely története legrosszabb eredményét érte el vasárnap. „Még egy viccpárt is megelőzi önöket, milyen képviseletre számíthatunk önöktől Brüsszelben? Semmilyenre” – zárta szavait.

  • Jakab Péter a Jobbik aktivistáinak is megköszönte az EP-választást, megjegyezve, hogy ebben „a fene nagy demokráciában” kockázatos dolog a Jobbik standja mellé állni.

    „Dömötör elvtárshoz” fordulva a Fideszhez közeli médiumok működéséről beszélt, 250, a Jobbikot érintő helyreigazításról, és arról, hogy a Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria döntésére tesz a TV2. „Elégedett, Dömötör elvtárs?”

    „Mindent elkövettek, hogy eltöröljenek a föld színéről. Ha azt hiszik, hogy letesszük a fegyvert, óriásit tévednek. Siker a párt léte is, a mandátum csak prémium” – mondta Jakab.

    „El fogjuk venni önöktől a falvakat, városokat”, „sírni fognak” – ígérte Jakab az önkormányzati választásokra a Fidesznek.

    Ezután ő is 86 ezer gazdasági bevándorlóról beszélt, akiket a kormány valójában behozott, mert az emberek „elvándorolnak a hanyatló nyugatra”.

    „A kormány meg akar élni a migránsokból, politikailag és anyagilag is.”

    Jakab a korrupcióról, elcsalt tenderekről beszélt, és azt üzente a Fidesznek: vegyenek vissza az arcukból, mert vannak emberek, akiket nem lehet megfélemlíteni. „Na, ők lesznek a népítélet, mi pedig a végrehajtók.”

  • A kormánypárti és ellenzéki képviselők szócsatája még bőven tart, a miniszterelnök viszont már nincs az ülésteremben.

  • A Miniszterelnökség KDNP-s államtitkára szerint a friss választási eredmények erős felhatalmazást adnak arra, hogy a keresztény kultúra védelmét folytassák a kormánypártok Európában. 

    Eltávolodva az európai választásoktól, az államtitkár hosszabban beszélt a Hungary Helps programról, ami a lakóhelyükön segít a bajban az üldözött keresztényeknek, és ezzel megelőzi a migrációt. Egy asszír pátriárkával való találkozását is felidézte például, ahol templomépítkezésben segédkezett Magyarország a Hungary Helps programon keresztül. 

  • „Történelmi pillanat a vasárnapi választás" – mondta Juhász Hajnalka, aki szerint az EU esélyt kapott az indentitása visszaszerzésére és a migráció megállítására. A KDNP képviselője szerint erős identitás nélkül nincs biztonságos jelen és jövő, ezt bizonyították a terrorcselekmények is.

    Juhász szerint sokan tájékozatlanok a közel-keleti helyzetről, a keresztényüldözésről, ami újabb migrációhoz vezet. Nyugat-Európa nagyvárosaiban a kulturális identitás hiánya áll szemben a közel-keleti és nyugat-afrikai terrorszervezetek átgondolt keresztényüldözésével.

    A kulturális identitását vesztett Európába érkezőkben fel sem merül az integráció gondolata, mert nincs mihez integrálódni – mondta Juhász, megköszönve a Fideszre szavazóknak, hogy megértették a kormány szavát, amely elsőként hallatszott a keresztény közösségek védelmében a Közel-Keleten is.

    A vasárnapi EP-választással olyan erőt kap a magyar kormány az 52 százalékos eredménnyel, hogy hatással lehet vele az EU-ra – mondta a KDNP politikusa.

  • „Ugyanazok a gyalázkodó szavak, szófordulatok kerültek elő, amiket már megszoktunk önöktől. Önök mellett elment a valóság, saját magukat hitegetik, hogy miért volt ez a szerény eredmény a tegnapi választáson” – mondta Cseresnyés Péter fideszes parlamenti államtitkár az ellenzéki felszólalásokról.

    Szabó Tímeának címezve azt mondta, nem figyelt Orbán Viktor szavára eléggé, amikor a miniszterelnök a kormánypárt gazdasági sikereit sorolta.

    Ezután ő maga is felsorolta a miniszterelnök által már ismertetett gazdasági eredményeket: a munkabérek emelkedését, a munkanélküliségi ráta csökkenését.

    Szerinte az ellenzék riogatja az embereket, nem veszi figyelembe a tényeket, és ezért sem szavaznak rájuk. „Emiatt van az az eredmény, amit elértek” – fogalmazott. 

    Tordai Bence szavaira is reagált, aki az előző felszólalásban méltatta Jávor Benedek munkáját, Cseresnyés szerint viszont a párbeszédes Jávor nem sokat tett az EP-ben.

  • Tordai Bence megköszönte az ellenzéki választók szavazatait. „A magyar emberek fele immunis a fideszes agymosásra” – vonta meg a vasárnapi választás mérlegét a Párbeszéd politikusa. 

    Szerinte a Fidesz nem érte el kitűzött célját, hiába a média és a gazdaság szinte totális megszállása, a kampányszabályozás fideszes átalakítása, a pártok kivéreztetése, „nincs kétharmad. Nincsenek új szavazók a Fidesz mellett, sőt, Budapesten visszaszorultak az orbánisták.” 

    „A Fidesz eggyel kevesebb helyet kapott, mint tíz éve, Orbán nacionalista haverjai törpekisebbség lesznek, növelték támogatottságukat a szolidárisabb, zöldebb Európáért küzdő erők.”

    „Csak annak örülhet a Fidesz, hogy Jávor Benedek és a Párbeszéd brüsszeli csapata nem láthatja el feladatát. Ez rossz a magyar népnek, nemzetnek” – mondta a Párbeszéd politikusa, aki szerint a klímaváltozás ellen küzdő Jávor terveket dolgozott ki, szorgos munkát végzett, ezzel szemben „a fideszes agyhalottak annyit tudnak mondani a klímaváltozásra, hogy Soros”.

    A fideszes politikusok, ha őszinték, halálos ágyukon majd azt mondhatják a klímaváltozás miatt szenvedő unokáknak: tehettünk volna valamit, ehelyett egy öregemberről szóló hazug mesével próbáltuk elterelni a választók figyelmét. „Ez a ma élő generációk elárulása” – mondta Tordai, hosszan dicsérve Jávor eddigi EP-s munkáját, sajnálva, hogy 2019 után már nem lehet ott az EP-ben.

  • Kövér László fideszes házelnök rászólt Gréczy Zsolt DK-s képviselőre, hogy ne üvöltözzön, miközben pártjának reagál éppen egy fideszes képviselő. 

    Korábban Kövér 2016-ban egyszer már kitiltotta Gréczyt a parlamentből.

  • Betelepítési kvótát letagadja az ellenzék – Dömötör Csaba szerint megáll az ész, hogy „Gyurcsány felesége” letagadja a betelepítési kvóta brüsszeli terveit.

  • Dömötör Csaba, fideszes miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár kapott szót Gyurcsány Ferenc után. Szerinte a matematikával hadilábon áll az ellenzék, ha a Fidesz győzelmét vereségnek igyekszik beállítani.

    Szerinte Gyurcsány Ferenc kis híján szakadékba lökte az országot, majd végignézett a romokon, újra felmászott rá, és diadalt kiáltott.

    Tényleg ott tart az ellenzék, hogy a szemkilövetés után Gyurcsány Ferencet kiáltják ki vezetőnek? Itt tart az ellenzék? 

    - fogalmazott Dömötör, majd hozzátette, hogy az ellenzék európai parlamenti képviselői mind a hazájuk ellen dolgoznak.

     

  • „Ajjaj” – kezdte bánatosan Gyurcsány a napirend előtti felszólalását. „Nem lehet értelmes tárgyi vitát folytatni a kormányfővel, fussunk neki még egyszer” – mondta, az Európai Egyesült Államokra felfűzve beszédét.

    Felelevenítette, hogy Orbán hónapokon át követelte az egységes európai határvédelmet, aztán amikor megvalósult, a kormányfő visszakozott, bár végül beadta a derekát.

    Gyurcsány szerint nem jó, hogy az EU tagállamai külön-külön tárgyalnak az oroszokkal gázról és olajról. „Nem lennénk jobb pozícióban, ha az EU egyben venné meg a gázt és az olajat? Ez az energiaunió egy része, erről kell beszélni” – villantotta fel a mélyebben integrált EU előnyeit Gyurcsány.

    „Jelentős európai és világcégek szabadon mozognak a határok között: de ezeket a cégeket nem tudjuk közösen szabályozni, mert egyesek nem akarják. Pedig az államok erejénél néhány üzleti vállalkozás ereje nagyobb, ezért a közös fellépés eredményes lenne, ahogyan közösen fellépni a bűnözőkkel szemben is.” De ez utóbbit akarják a legkevésbé – mondta Gyurcsány az EU-s ügyészség elleni kormányzati ágálásra utalva. 

    „Nem szövetségeseket, házastársakat, barátokat keresünk?” „A magyar kormányfő politikai értelemben azt csinál ebben az országban, amit akar. Egy dolog zavarja őt, hogy az EU még létezik.”

    „Nekünk nem mindegy, hogy az európai népek demokráciában élnek-e. Valóban, ez nem belügy, ahogy a szociális kérdés sem belügy.” 

    „Miből kér akkor a maguk kormányfője? Mit akar Európával?” – zárta beszédét egy kérdéssel Gyurcsány.

  • Orbán Viktor röviden reagált az ellenzéki reakciókra:

    Jól láthatóan semmit nem tanultak. Úgy látom, önök dühösek, rám dühösek, hogy az emberek nem önökre szavaztak. A magyar emberek döntöttek, az eredmények ismertek. Azt kérem az ellenzéktől, hogy tartsák tiszteletben a magyar emberek döntését.

  • „Az önök kormányzása alatt megduplázódott a munkanélküliség és az államadósság. Most 5,3 százalékkal bővül a gazdaság, míg a szocialista kormány alatt 7 százalékkal csökkent” – idézte fel a 2010 előtti időszakot Kocsis Máté.

    „Régóta mondtuk, Gyurcsány Ferenc az ellenzék vezére. Akkor nevettek. Most Gyurcsány itthon, felesége Brüsszelben fogja irányítani az ellenzéket” – mondta a Fidesz frakcióvezetője.

    A magyarok többségének szavazatával nyert a Fidesz, aki megkérdőjelezi a Fidesz eredményét, az megkérdőjelezi a sajátját is – üzent az ellenzéknek Kocsis, aki szerint az ellenzéknek Brüsszelben kéne a magyar érdekeket képviselniük és nem fordítva.

  • Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője pikírten azzal kezdte felszólalását, hogy az ellenzéki pártok nem gratuláltak a Fidesz győzelméhez.

    Ezután arra reagált, hogy a parlament előtt több ellenzéki frakcióvezető is felrótta pártjának a médiadiktatúrát, ám Kocsis Máté szerint valójában az van, hogy az ellenzéknél van médiatúlsúly, merthogy a Népszava, az RTL, az ATV, az Index, a HVG, a 24.hu mind az ellenzék szekerét tolják.

    „Jobb, ha a hőbörgést befejezik” – reagált, amikor erre a megjegyzésére felkiáltottak az ellenzéki képviselők.

  • Harrach Péter Szent Istvánnal kezdte, aki megőrizte a függetlenséget.

    Ezt akarja tenni a mostani kormány is az állampolgárok felhatalmazásával – mondta a Fidesz–KDNP politikusa.

    Az alpári hang és az ízléstelen megjegyzések elfogadhatatlanok – mondta Harrach, az ellenzékre mutogatva. „Az erőt azzal kell felmutatni, hogy nyugodtak vagyunk a saját erőnkben.”

    Harrach szerint a Fidesz szabadságfogalmával együtt jár a felelősség fogalma. „A kollektivizmus idején az egyéni szabadságot tiporták lábbal. A liberális gondolkodás viszont a közösségek erejét gyöngíti” – kötötte össze a kommunizmust a liberalizmussal Harrach. „Amikor mi Európában gondolkodunk, akkor a keresztény kultúra, a közösségek megerősítése, az emberi méltóság megvédésében gondolkodunk. Nem Európai Egyesült Államokban, hanem a szabad nemzetek szövetségében gondolkodunk, abban az EU-ban, amit az alapítók elképzeltek.”

  • Az igazi erősödést a zöldek hozták, nem a Fideszhez hasonló szélsőjobboldali pártok Európában.

    „Az ellenzék minden budapesti kerületben több szavazatot kapott, mint a Fidesz, ön is tudja, miniszterelnök úr, hogy ez mit jelent. Azt jelenti, hiába nyerték meg az európai választást, az őszi önkormányzati választásokon vissza fogjuk szerezni a fővárost, felszabadítjuk az önök zsarnoksága alól. Formálódik már az együttműködés, amitől önök rettegnek” – fogalmaz a Párbeszéd politikusa. 

  • „Másfajta mozit néz, mint az európai polgárok” – kezdte Szabó Tímea, de Németh Szilárd gyorsan odaszólt: „Szerényebben!” Kis szünet után Szabó folytatta:

    „A maga hitleri Európát idéző terveire az első adandó alkalommal nemet mondtak az európai állampolgárok.”

    A Párbeszéd frakcióvezetője szerint a Fidesz ugyanazt az eredményt érte el, mint öt évvel ezelőtt, pedig az előző választások óta Orbán „hazugsággyárakat csinált a sajtó nagy részéből, 400 sajtót vontak kormányközeli irányítás alá”.

    Az ÁSZ-szal megvonatta az állami támogatást több párttól, így a Párbeszédtől is, plakátokat sem tudott kirakni az ellenzék. Így azért nem volt annyira nehéz nyernie, de így sincs sok oka az örömre:

    „A szélsőjobboldali kebelbarátoknak nem sikerült az áttörés, még ha Salvini és Le Pen jól is szerepelt.”

    „Lelepleződött a hazugság, hogy Orbán az európai politika gigantikus szereplője” – mondta Szabó.

  • Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője a parlamentben azt mondja, a választók az európai választáson fontos üzenetet küldtek.

    Orbán Viktor beszédére érdemben nem reagált, pusztán megköszönte a magas részvételt a szavazóknak, főként azoknak, akik az LMP-re szavaztak, majd gratulált az új európai parlamenti képviselőknek. „Óriási felelősség nyomja a vállukat, a következő ciklusban eldől Európa sorsa. És az is kiderül, sikerül-e a klímaváltozásra választ találni” – fogalmazott.

  • Az MSZP elnöke is Orbán szövetségi politikájának sikertelenségéről beszélt. Tóth Bertalan szerint fontos, hogy a Fidesz nem tudott kétharmados győzelmet aratni, ami esélyt ad az októberi önkormányzati választásokra. 220 településen a Fidesz elvesztette a választást az ellenzékkel szemben – mondta Tóth, aki felsorolta, hol nyert 50 százalék alatti eredménnyel a Fidesz.

    Ezután az ellenzékhez szólt Tóth, akinek pártja 6,6 százalékkal, egy mandátumhoz jutott az EP-választáson.

    „Ha a NER kiszolgálóit, helytartóit el lehet zavarni, akkor lehet ebben az országban változást elérni. Mi ezt a felelősséget vállaljuk, arra kérlek titeket, vállaljátok ti is. Októberben hozzuk el a változást a választóknak. Így októberben új országra ébredhetnek az emberek. Tanuljunk a lendületből, az együttműködésből, amit egyszer már megtettük” – mondta az MSZP elnöke.

  • „Ön teleharsogta a médiát, hogy ez az európai vezetés kvóták alapján akarják szétosztani a migránsokat Európában, holott az EU szabályai szerint csak önkéntességi alapon lehet a migránsokat szétosztani” – mondta a parlamentben Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője Orbán Viktornak, aki erre vigyorogni kezdett.

    „Hiába mosolyog, miniszterelnök úr, mert ön hazug, és egy hazug kampányra építkezett. 86 ezer migránst engedett be az országba, miközben gusztustalan migránsellenes kampányt folytatott” – fogalmazott. Gyöngyösi szerint Orbán nem tudja a magyar érdekeket képviselni Európában.

  • „Ön nem tűnt felhőtlenül boldognak, és erre lehet is oka” – mondta Gyöngyösi Márton, nevetést váltva ki a kormánypárti padsorokból. A Jobbik frakcióvezetője szerint nem sikerült az elitcsere, ezért a kormányfő nem lehet elégedett.

    Gyöngyösi szerint Orbán sunyi módon kivezetné Magyarországot az EU-ból. „És nem a migrációs politikája miatt" – mondta Gyöngyösi, aki szerint Orbán hazugságra épülő kampányt folytat két éve.

  • „Önöket a kispadra ültetik, ebből a politikából nem kér Európa többsége. A népképviseletnek a népakarat legképeződésének kellene lennie, de ahol nem szabad a sajtó, ott nem szabad a választás, és a propaganda által a maguk hazugsága szivárog az emberekbe” – mondja a DK frakcióvezetője.

    Gyurcsány szerint Orbánék hazugságban igen jók.

  • „Többségbe került az a vonal, amelyet a magyar kormány képvisel?” – vetette szemben Orbán sikerbeszédével Gyurcsány Ferenc, aki beszédében hamar az Európai Egyesült Államok megteremtésének fontosságáról beszélt. Szerinte teljesen mindegy, hogy a Fidesznek 9 vagy 14 képviselője lesz-e az EP-ben. A nemzetek Európája képviselői legfeljebb 15-20 százalékra számíthatnak. A Fidesz képviselőinek kisebbségben lévő csoportba kell beülnie, akár a Néppártban maradnak, akár átülnek az EU-szkeptikus csoportba.

    „Elbukták, volt egy politikai cél, az nem teljesült, páriák lesznek Európában” – vont mérleget a DK elnöke Orbán eredménye kapcsán.