Újrakezdődött a régen látott Orbán–Gyurcsány-párharc

27961277 70483eab48f1562e3df81b3e26fb8f12 o
2019.05.27. 15:12
Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc is szót kért hétfőn a parlamentben az EP-választás után. Orbán triumfált, Gyurcsány keményen nekiment, és a Fidesz európai bukásáról beszélt. Orbán csak közvetve szólt vissza Gyurcsánynak, Kocsis Máté és Dömötör Csaba annál egyértelműbben gyurcsányozott. Egy régi konfliktus újratöltve.

A vasárnapi EP-választás eredménye (nagy Fidesz-győzelem, legnagyobb ellenzéki párttá erősödő DK) már előrevetítette, hogy a Fidesz legnagyobb ellenfele ismét Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök lesz.

Hétfőn a magyar parlamentbe vissza is tért a régen, évekkel ezelőtt látott esemény: Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc párharca. (Itt olvashatja vissza részletesen, percről percre.)

Orbán-Gyurcsány vita az EP-választás után

Orbán: Nagyobb támogatást kaptunk, mint egy éve

Hétfőn napirend előtt szót kért a miniszterelnök, és az éjszaka már hallott fordulattal indított: „Rekordrészvétel mellett a magyar kormánypártok rekordgyőzelmet arattak.” A kormányfő a vasárnapi EP-választást úgy értékelte: a magyar úgy döntöttek, hogy

  • európai nemzet, európai ország Európa a mi hazánk is;
  • Brüsszelben változást szeretnének;
  • olyan európai vezetőket akarnak, akik nem szervezni, hanem megállítani akarják a bevándorlást. Csak ilyen vezetőket szabad támogatni.

Orbán szerint a magyarok azzal bízták meg, hogy Brüsszelben a változást képviselje. „Mindent meg fogok tenni, hogy az európai politikában képviseljem a magyar választókat.”

A választás belpolitikai üzenetéről azt mondta: „nagyobb támogatást kaptunk, mint egy éve”, így tehát érdemes folytatni, amit a kormány elkezdett. Ezután a magyar gazdaság teljesítményét dicsérte, kiemelve a foglalkoztatottak arányának növekedését, a munkanélküliség csökkenését.

Az Európai Unió helyzete viszont nem túl rózsás, vélte Orbán. „Meg kell haladnunk az európai növekedést, 2 százalékponttal legalább, ez a kormány célja.” Ezért hamarosan gazdaságvédelmi akciótervet jelent be a kormány – jelentette be Orbán, ám konkrétumokat nem árult el.

Orbán Viktor érkezik győzelmi beszédet tartani 2019. május 26-án
Orbán Viktor érkezik győzelmi beszédet tartani 2019. május 26-án
Fotó: Németh Sz. Péter

Gyurcsány: Orbánék elbukták

Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője elsőként reagált Orbánra, és neki is ment a miniszterelnöknek. A Vidámpark elvarázsolt kastélyáról beszél, hogy ott különféle tükrökben láthatja magát az ember, és maga dönti el, milyen tükörképet fogad el. Más a helyzet azonban a politikában. Erről a nyitóképről áttért arra, sikerült-e a magyar kormánypártnak a célját beteljesítenie ezen a választáson. Szerinte nem.

„Többségbe került az a vonal, amelyet a magyar kormány képvisel?” – mondott ellent Orbán sikerbeszédének Gyurcsány, aki hamar az Európai Egyesült Államok megteremtésének fontosságáról beszélt. Szerinte teljesen mindegy, hogy a Fidesznek 9 vagy 14 képviselője lesz-e az EP-ben (13 mandátumot szerzett a Fidesz–KDNP). A nemzetek Európájának képviselői legfeljebb 15-20 százalékra számíthatnak. A Fidesz képviselőinek kisebbségben lévő csoportba kell beülniük, akár a Néppártban maradnak (és azon belül kisebbségbe szorulnak), akár átülnek az EU-szkeptikus csoportba.

Elbukták, volt egy politikai cél, az nem teljesült, páriák lesznek Európában

– vont mérleget a DK elnöke Orbán eredményével kapcsolatban. „Önöket a kispadra ültetik, ebből a politikából nem kér Európa többsége. A népképviseletnek a népakarat legképeződésének kellene lennie, de ahol nem szabad a sajtó, ott nem szabad a választás, és a propaganda által a maguk hazugsága szivárog az emberekbe" – mondta a DK frakcióvezetője. Gyurcsány szerint Orbánék hazugságban igen jók.

Kocsis Máté: Régóta mondtuk, hogy Gyurcsány

A Fidesz frakcióvezetője pár felszólalóval később visszaszólt Gyurcsánynak, egyben figyelmeztette az ellenzék többi pártját, hogy mostantól a DK elnöke diktál az ellenzéki oldalon.

Régóta mondtuk, Gyurcsány Ferenc az ellenzék vezére. Akkor nevettek. Most Gyurcsány itthon, felesége Brüsszelben fogja irányítani az ellenzéket.

Kocsis ezzel kapcsolatban így idézte fel a 2010 előtti időszakot az ellenzék felé fordulva: „Az önök kormányzása alatt megduplázódott a munkanélküliség és az államadósság. Most 5,3 százalékkal bővül a gazdaság, míg a szocialista kormány alatt 7 százalékkal csökkent.”

A magyarok többségének szavazatával nyert a Fidesz; aki megkérdőjelezi a Fidesz eredményét, az megkérdőjelezi a sajátját is – üzent az ellenzéknek Kocsis, aki szerint az ellenzéknek Brüsszelben kéne a magyar érdekeket képviselnie, és nem fordítva.

Orbán: Nézzenek a táblára!

Orbán Viktor röviden, általánosságban reagált az ellenzéki reakciókra, köztük Gyurcsány beszédére.

Jól láthatóan semmit nem tanultak. Úgy látom, önök dühösek, rám dühösek, hogy az emberek nem önökre szavaztak. A magyar emberek döntöttek, az eredmények ismertek. Azt kérem az ellenzéktől, hogy nézzenek a táblára, és tartsák tiszteletben a magyar emberek döntését.

Ennyit mondott a miniszterelnök, aki tehát nem vette fel a kesztyűt, és nem direkt szólt vissza Gyurcsánynak.

Gyurcsány: Ajjaj!

„Ajjaj” – kezdte erre némileg bánatosan Gyurcsány az ezután kezdődő felszólalását. „Nem lehet értelmes tárgyi vitát folytatni a kormányfővel, fussunk neki még egyszer” – mondta, az Európai Egyesült Államokra felfűzve beszédét.

Felelevenítette, hogy Orbán hónapokon át követelte az egységes európai határvédelmet, aztán amikor megvalósult, a kormányfő visszakozott, bár végül beadta a derekát.

Gyurcsány Ferenc a DK eredményváró eseményén 2019. május 26-án
Gyurcsány Ferenc a DK eredményváró eseményén 2019. május 26-án
Fotó: Ajpek Orsi

Dömötör: Gyurcsány végignézett a romokon, és újra felmászott rá

Amit Kocsis Máté elkezdett, azt Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára folytatta: Gyurcsány direkt támadását.

Szerinte Gyurcsány Ferenc kis híján szakadékba lökte az országot, majd végignézett a romokon, újra felmászott rá, és diadalt kiáltott.

Tényleg ott tart az ellenzék, hogy a szemkilövetés után Gyurcsány Ferencet kiáltják ki vezetőnek? Itt tart az ellenzék? És a Jobbik asszisztál ehhez?

– fogalmazott Dömötör, majd hozzátette, hogy az ellenzék európai parlamenti képviselői mind a hazájuk ellen dolgoznak. Szerinte a matematikával is hadilábon áll az ellenzék, ha a Fidesz győzelmét vereségnek igyekszik beállítani.

(Borítókép: Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor felszólal a parlamentben 2018 május 27-én. - fotó: Huszti István / Index)