Elfogytak a Puzsért támogató pártok, csökken az előválasztás esélye

20190301152225 5K8A0069
2019.05.28. 07:04

Az EP-választás a feje tetejére állította az ellenzéki erőviszonyokat, az eredmény minden bizonnyal hatással lesz az őszi önkormányzati választásra is.

Már a szavazás estéjén több helyen felmerült a sajtóban, hogy az MSZP–Párbeszéd váratlanul gyenge szereplése, a DK második helye és a Momentum komoly előretörése után megkérdőjeleződhetnek a korábban bejelentett kerületi megállapodások, akár Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltsége is.

A kérdés egyik oldalról úgy tűnik, hogy gyorsan lezárult: a legerősebb ellenzéki eredményt elérő DK elnöke, Gyurcsány Ferenc a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy nincs rá ok, hogy Karácsony négypárti támogatása meginogjon. Hozzátette:

Egyszerűsödött a képlet, világos, hogy négy párt támogatásával Karácsony Gergely magabiztos győzelmet szerezhet ősszel.

Gyurcsány a kerületi megállapodásokat sem akarja gondolkodás nélkül újranyitni, de szavaiból azt derült ki, hogy helyenként azért várhatóak változtatások.

Nem lesz pénzük kampányolni

A Gyurcsány által említett egyszerűsödött helyzet arra vonatkozik, hogy a Budapesten 41 százalékot szerző Fidesz ellen a fővárosban közel 20 százalékos DK, a 17 százalékos Momentum, valamint a 9 százalékos MSZP–Párbeszéd-szövetség együttműködése is választási sikereket hozhat az ellenzéknek. A Budapesten 3-3 százalékot elérő LMP és Jobbik alkupozíciója a pártok támogatottságával együtt minimálisra csökkent. Az EP-választáson kialakult ellenzéki erőviszonyokról itt írtunk bővebben

Karácsony Gergely a hétfő esti Facebook-üzenetében is arra helyezte a hangsúlyt, hogy megvan a többsége. 

Budapesten többségben vagyunk mi, akik változást akarunk. Az most a dolgunk, hogy októberben érvényt szerezzünk a többségi akaratnak Budapesten. Ehhez együttműködés kell. Én készen állok.

Az LMP és a Jobbik gyenge szereplése Puzsér Róbert főpolgármesteri kampányát is érintheti. A publicista sajtófőnöke, Záránd Péter kérdésünkre azt válaszolta, hogy „Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt volt eddig is, és ezután is az marad”, az előválasztáson való elindulásának feltétele pedig továbbra is az, hogy az előválasztás kihirdetésének pillanatában az ellenzék nevezzen meg 23 konszenzusos polgármesterjelöltet Budapesten. Puzsér a Hvg.hu-nak azt nyilatkozta, hogy a választási eredmény rontott az LMP alkupozícióin, de korrekt, az erőviszonyoknak megfelelő egyezkedést vár a szocialistáktól. 

Puzsér valóban független jelölt, az LMP és a Jobbik támogatása nélkül is elindulhat az előválasztáson, az őt támogató pártok összeomlása azonban lényegében sarokba szorította a népszerűségi mérésekben eddig sem túl jól szereplő politikusaspiránst. Egy vezető LMP-s politikustól úgy hallottuk: kizárt, hogy a pártnak lesz anyagi erőforrása Puzsér kampányára, és az ÁSZ-bírságokkal leamortizált Jobbiknál is hasonló lehet a helyzet. Utóbbi párt anyagi okokból eredményvárót sem tartott az EP-választás estéjén.

Vagyis: Mivel a Puzsért támogató pártoknak alig lesz pénzük és lelkesedésük kampányolni, ha a publicista el is indul az előválasztáson, nem tűnik reálisnak, hogy fordítani tudjon Karácsony Gergellyel szemben.

Az eredmények miatt tehát kérdéses önmagában az is, lesz-e egyáltalán előválasztás. Bár Karácsony Gergely korábban azt mondta, akkor is megrendezik, ha Puzsér nem vesz részt rajta, mert Karácsony ragaszkodik az előválasztóktól kapott legitimációhoz. (Más a helyzet persze, ha nincs ellenfél.)

A választások másnapján a független jelölt borús hangulatú posztot osztott meg közösségi oldalán. „Tíz szavazni hajlandó magyar közül hét Orbánt vagy Gyurcsányt választja. Tizenöt év alatt semmi nem változott. A rossz válaszok egymást erősítik, őrjöngő szekták uralják a teljes közéletet. Nincs szükség diskurzusra, már a társadalom is a szélsőséges válaszokat igényli, a kompromisszumok ideje lejárt. Nyomasztó tendenciák ezek. Vajon mi vár ránk a gödör alján?”

Nem jobb a hangulat az LMP-nél sem. A párt politikusai vasárnap este összeomlásról beszéltek, Ungár Péter parlamenti képviselő egyenesen arról, hogy nem biztos, hogy mindig az LMP lesz a zöldpárt Magyarországon. Egy névtelenséget kérő LMP-s pedig azt mondta, hogy a centrum összeomlott, utalva ezzel arra a koncepcióra, hogy az LMP és a Jobbik, az úgynevezett XXI. századi pártok politikai centrumot képezve meghaladhatják a régi jobb-bal felosztást.

Azt büntetik, aki a NER-t segíti

Az EP-választás előtt az volt a kérdés az ellenzéki térfélen, hogy az LMP és a Jobbik milyen egyezséget tud kötni a már együttműködő, koordináló DK-val, Momentummal és MSZP–Párbeszéddel. A választás eredménye azonban azt mutatja, hogy a már megállapodott pártok egy-egy kerülettől eltekintve szinte mindenhol felvehetik a versenyt a Fidesz jelöltjeivel, nincs szükségük feltétlenül a Jobbik és az LMP összesen 6 százalékára.

Ha pedig az LMP és a Jobbik valamilyen formában külön indítana jelölteket Budapesten, akkor annak a mostani EP-választás eredményénél is kellemetlenebb lehet a vége. A legutóbbi országgyűlési, valamint az EP-választási eredmény ugyanis azt mutatja, hogy a szavazók rövid időn belül is tömegesen át tudnak nyergelni egyik ellenzéki párttól a másikhoz, és büntetik, ha egy párt olyan választási stratégiát folytat, amely a NER megmaradását segíti.

Vágó Gábor, az LMP EP-listájának vezetője szerint éppen ez történt meg most az LMP-vel: büntették a szavazóik, amiért több fővárosi körzetben a visszalépésük hiánya miatt harmadszor is kétharmadot tudott szerezni a Fidesz áprilisban. Ebből kiindulva az októberi önkormányzati választásokon való különcködés – amennyiben az újabb Fidesz-győzelmet okoz lokálisan – politikai értelemben vett harakiri lehet a nem koordináló politikusoknak és pártoknak.

(Borítókép: Puzsér Róbert. Fotó: Németh Sz. Péter / Index)   • Tippek
  • Lakáshitel