Blokkolta a főváros a meleg oldalakat, milliós bírságot kapott

2019.05.29. 10:10
A Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Budapest Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány márciusban fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH), miután a sajtóban nyilvánosságot kapott, hogy Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala blokkolja az LMBTQI témájú honlapok elérését számítógépes hálózatából, így sem a Hivatal munkatársai, sem az önkormányzati képviselők nem férnek hozzá ezekhez az internetes oldalakhoz.

A Főpolgármesteri Hivatal legfőbb érve a panasz nyomán az volt, hogy a Hivatal munkatársainak ezen oldalak elérésére a munkájukhoz nincs szükség, írja a Háttér Társaság közleménye.

"Ez az érvelés azonban összeomlott, mikor a Hivatal által becsatolt dokumentumból kiderült, hogy számtalan a munkavégzéshez nem szükséges internetes oldal, így például szórakoztató videók és aukciós oldalak is elérhetőek a hivatali gépekről. Ráadásul a hátrányos megkülönböztetésnek kitett csoportok érdekérvényesítő szervezeteinek kiadványaira, sajtóanyagaira a Hivatal munkatársainak az esélyegyenlőség előmozdítása érdekében igenis szükségük van" - fogalmaz a legnagyobb leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (LMBTQI) embereket tömörítő civil szervezet közleménye.

Egymilliós bírság

Mivel más hátrányos helyzetű csoportokkal (például romákkal, nőkkel, fogyatékossággal élő emberekkel foglalkozó oldalak elérhetők voltak a Főpolgármesteri Hivatal munkatársainak), csak az LMBTQI témájú oldalakat, köztük a jogvédő szervezetek oldalait blokkolták, ezért 

az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) megállapította, hogy a Főpolgármesteri Hivatal szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló hátrányos megkülönböztetés történt az érintett szervezetekkel szemben.

Az EBH megfogalmazásában: “[A] tiltott kategóriák köre alapján az állapítható meg, hogy a meleg, leszbikus, biszexuális tartalmakat kifejezetten a nem munkahelyre való, káros, deviáns, akár jogellenes tartalmakkal összefüggő kategóriákkal tartja összetartozónak az eljárás alá vont (...). [A]z eljárás alá vont az ország fővárosának önkormányzataként a kérelmezők honlapjait, illetve magát a hangsúlyos meleg, leszbikus, biszexuális tartalmat a deviáns témákat tartalmazó kategóriákkal együtt tiltja, jelentős mértékben ráerősítve, mintegy jóváhagyva ezzel a már meglévő társadalmi előítéletet.”

Az EBH a jogsértés súlyára tekintettel többes szankciót szabott ki:

  • előírta, hogy szüntessék meg a blokkolást,
  • megtiltotta, hogy a jövőben blokkolják ezeket az oldalakat,   
  • egymillió forint összegű bírság megfizetésére kötelezte a Főpolgármesteri Hivatalt, és
  • előírta a határozat közzétételét a Hatóság honlapján és a budapest.hu nyitóoldalán.

Az EBH döntése ellen fellebbezésnek helye nincs, ugyanakkor a Főpolgármesteri Hivatal 30 napon belül közigazgatási perben támadhatja meg a határozatot.  • Hírek
  • Hírek