A dél-koreai elnök felhívta Orbán Viktort a hajóbaleset miatt

2019.05.30. 13:06

Mun Dzsein dél-koreai elnök telefonon beszélt csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnökkel, és arra kérte a magyar kormányt, hogy továbbra is tegyen meg minden tőle telhetőt a budapesti hajóbalesetben eltűnt dél-koreai turisták mentésében – közölte a szöuli elnöki hivatal szóvivője.

A 15 perces beszélgetésben Mun megköszönte, hogy a magyar hatóságok aktívan végzik a mentési műveleteket. A dél-koreai elnök kormányszintű operatív csoport megalakítását rendelte el csütörtök reggel a dél-koreaiak budapesti vízi balesete miatt. Később bejelentették: Kang Kjungvha külügyminiszter vezetésével a 18 fős operatív csoport még csütörtökön Budapestre indul, valamint a magyar fővárosba küldenek egy 13 fős mentőcsoportot, zömmel búvárokat.

Heten meghaltak és 21-en eltűntek a balesetben, amelyben összeütközött két hajó szerda este Budapesten a Dunán, és az egyik elsüllyedt.

A kisebb hajó, a Hableány fedélzetén 35-en tartózkodtak, ebből ketten a legénységhez tartoztak. A turisták legtöbbje 40 és 50 év közötti volt, egy hatéves gyerek és egy hetvenes éveiben járó férfi is volt közöttük – mondta egy meg nem nevezett dél-koreai minisztériumi tisztségviselő.

Közben Pintér Sándor belügyminiszter hivatalában fogadta a Koreai Köztársaság Magyarországra akkreditált nagykövetét, Kju Szik Chöt. A minisztérium közleményben azt írták, Pintér Sándor részvétét nyilvánította az elhunyt koreai állampolgárok hozzátartozóinak, majd részletes tájékoztatást adott a szerda este történt hajóbaleset ismert körülményeiről, a hatóságok megtett intézkedéseiről és a mentési-kutatási folyamatról.

A koreai nagykövet személyesen is tájékozódott a folyamatban lévő mentési-kutatási tevékenységről a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban. A közlemény szerint Kju Szik Chö azt mondta, 27 búvár érkezik a Koreai Köztársaságból Budapestre a magyar hatóságok kereső tevékenységének támogatására. Ezt a belügyminiszter köszönettel fogadta, és a Koreai Köztársaság segítségét kérte az áldozatok azonosításához.

(MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport