Darushajó érkezett az elsüllyedt roncs közelébe

902A5759
2019.05.30. 16:54

Este hét óra előtt egy nagy darushajó tűnt fel a Dunán a tragédia helyszínét megközelítve. A hajó aztán kikötött az egyik hajóállomásnál a közelben. Munkatársunk jelentése szerint egy búvár lemerült a víz alá, majd rövidesen feljött.

Délután négykor derült ki, hogy a Duna magas vízállása ellenére a búvárok kísérletet tesznek a merülésre. A búvárokat és a TEK munkatársait akkor egy narancssárga gumicsónakkal vitték be. A pontontól egy-két méterre kikötöttek, és feltehetően egy szonárral pásztázták a mélységet. A pesti alsó rakpartot nem zárták le az akció idejére, így ott autók és turistabuszok között készülődtek a mentés résztvevői.

Tudósítónk szerint kevéssel hat óra előtt még senki sem merült alá, nagy a tanakodás, hosszasan elemzik a látottakat. Később egy hatalmas darushajó érkezett, és közelítette meg a Margit hidat. A rendőrség este 8-kor kiadott közleménye szerint a mentés, illetve az azt megelőző felderítés napokig is elhúzódhat.

Korábban Sopronyi Richárd ipari búvár azt mondta, hogy akár napok, de egy hét is eltelhet, mire kiemelhetik a roncsokat. A Duna jelenleg is árad, két méterrel magasabban annál a megengedett mértéknél, amiben még dolgozhatnak.

A Margit hídra kora délután nem engedték fel a gyalogosokat, az autó- és a villamosforgalom viszont zavartalan volt. A lezárást három óra körül feloldották, azóta ismét nagyon sok a katasztrófaturista a helyszínen. 

Korábbi helyszíni tudósításunkat itt olvashatja>>>

Szerda este felborult és másodpercek alatt elsüllyedt a Hableány sétahajó a Duna fővárosi szakaszán, miután összeütközött a Viking Sigyn nevű szállodahajóval. A sétahajón 33 dél-koreai utas és kétfős magyar személyzet utazott. Hét túlélőt találtak. Csütörtökön hét holttestet emeltek ki a vízből, további 21 embert keresnek. A Duna magyarországi szakaszán soha nem volt még ilyen súlyos baleset.

(Borítókép: Búvárok kísérletet tesznek a merülésre a Margit hídnál 2019. május 30-án. Fotó: Ajpek Orsi / Index)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport