Másodpercek alatt süllyedt el a Hableány

902A5165
2019.05.30. 10:09 Módosítva: 2019.05.30. 10:34
  • Szerdán 21.05-kor ütközött a 60 fő befogadására alkalmas Hableánnyal az őt utolérő Viking Sigyn utasszállító.
  • A rendőrség szerint a baleset előtt a Hableány fordult be a Viking szállodahajó elé.
  • A Hableány azonnal oldalra fordult, és hét másodperc alatt elsüllyedt.
  • 33 dél-koreai és a kétfős magyar személyzet volt a hajón.
  • Hét ember élte túl a tragédiát, eddig hét holttestet találtak, a további 21 főt – köztük a magyar személyzet tagjait – keresik.
  • Az ügyben büntetőeljárás indult.
  • A hajó roncsainak kiemelése még nem kezdődött meg, a roncs állapotától függően ez napokig is eltarthat.
  • Minden parlamenti és parlamenten kívüli párt részvétét nyilvánította ki a tragédia kapcsán. A dél-koreai külügyminiszter hamarosan Magyarországra utazik.

Egy embert azonosítottak a szerda este 21:05-kor balesetet szenvedett Hableány hajó eddig megtalált hét áldozata közül – derült ki a Gál Kristóf rendőr alezredes, Pál Adrián rendőr ezredes és Palotai Zsolt Gábor tűzoltó ezredes által a BRFK Teve utcai központjában tartott sajtótájékoztatón. 

A teljes sajtótájékoztató a Hableány hajóbalesetéről

A BALESETNEK EDDIG HÉT HALÁLOS ÁLDOZATA VAN, HETEN KÓRHÁZBAN VANNAK. 21 EMBERT AZONBAN TOVÁBBRA IS KERESNEK. További túlélőkkel szinte reménytelen számolni.

Mind a hét túlélő dél-koreai állampolgár, ahogyan mind a hét, már megtalált halálos áldozat is, így a kétfős magyar személyzet nincs meg, ahogyan további 19 dél-koreai utas sem. Keresésüket a Duna teljes magyarországi szakaszára kiterjesztették. A legfiatalabb utas egy hatéves, a legidősebb 70 éves volt.

A korábbi információkat megerősítve elhangzott: a 60 fő befogadására alkalmas Hableány sétahajó északnak haladt szerda este 21.05-kor, amikor a Margit hídnál utolérte és elsodorta a mögötte érkező nagy utasszállító hajó.

A dunai hajóbaleset felvételein az látszik, hogy az ütközés előtt a Hableány turistahajó befordult a Viking szállodahajó elé, azt követően történt a tragédia – közölte Pál Adrián rendőr ezredes az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján.

A Viking Sigyn svájci illetőségű hotelhajó, amely a németországi Passauba tartott. Az ezer tonnás Viking Sigyn és a Hableány keresztezte egymást útját a Margit hídnál. A hajó az ütközés után nem sokkal kikötött a Carl Lutz rakpartnál a XIII. kerületben, és jelenleg is ott áll.

Az utasszállító kapitányát az éjszaka kihallgatta a rendőrség – közölte Pál Adrián, de a nyomozás részleteire hivatkozva továbbiakat erről nem árult el.

Az ügyben büntetőeljárás folyik halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi tömegközlekedés veszélyeztetése címén.

A sérülteket tanúként kihallgatták – közölte Pál. (A kormányinfón ezzel egy időben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a sérültek közül négy embert már kiengedtek a kórházból.)

7 másodperce volt a hajónak

Az ütközéskor a hajó azonnal az oldalára fordult, és hét másodperc alatt elsüllyedt

– közölte Pál Adrián. A baleset pontos körülményeinek feltárása szakértők bevonásával folyik.

A beszámoló szerint a 21.05-kor történt baleset után tíz perccel érkezett bejelentés a tragédiáról. Negyedórával később érkezett az első mentőhajó a helyszínre.

Az utolsó túlélőt 21.30-kor mentették ki a 10-12 fokos vízből.

A túlélőket a közelben lévő civil hajók mentették ki.

A tűzoltók 21.25 körül – tíz perccel a bejelentés után – érkeztek a helyszínre. A mentés összesen 25 gépjárművel – köztük két hajóval – 96 tűzoltó részvételével történt – mondta Palotai Zsolt Gábor tűzoltó ezredes.

Ők emelték ki az eddigi hét holttestet. Az utolsót bő két órával a baleset után, a Lágymányosi híd után három kilométerrel – kilenc kilométerre a baleset helyszínétől.

Palotai szerint a mentés jól összehangolt munka volt, amelyben a rendőrség a katasztrófavédelem, az országos mentőszolgálat, a honvédség, önkéntes tűzoltóegyletek, a polgárőrség, az országos vízügyi igazgatóság és a TEK vett részt, további önkéntesek mellett.

Ponton híd kell a roncsig

A Hableányt éjjel egykor találták meg szonárral. A hajó felé pontont építenek ki, ezután vizsgálják meg, milyen állapotban van a hajóroncs, ennek alapján lehet majd meghatározni, hogyan emelhetik ki a roncsot, ebben a Budapesti Műszaki Egyetem is a hatóságok segítségére lesz. „Keressük a kiemelés lehetőségeit” – mondta Palotai.

A hajón egy 33 fős dél-koreai csoport és a kétfős személyzet tartózkodott. A tragédiáról eddig tudható információkat itt olvashatja.

Tanúkat vár a rendőrség

„Bárki, aki látta a balesetet, kérjük, jelentkezzen a BRFK-n, hátha hasznos információkkal tud szolgálni” – közölte a rendőr alezredes, aki részvétét fejezte ki a tragédia kapcsán.

A hatóságok folyamatos kapcsolatban állnak a Dél-Korea budapesti nagykövetségével is a tragédia miatt.

(Borítókép: Kereső hajó éjjel a Hableány lehetséges túlélőit és áldozatokat kereste 2019. május 30-án. Fotó: Ajpek Orsi / Index)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport