Honvédségi búvárok folytatják a mentést

D MTZ20190530009
2019.05.30. 08:50 Módosítva: 2019.05.30. 09:06

Megérkezett a Margitszigethez, az elsüllyedt turistahajó közelébe a Magyar Honvédség egyik hadihajója és búvárok készülnek a merülésre - írja az MTI az M1-re hivatkozva.

A honvédség szakemberei részt vesznek majd a 3-4 méter mélyre süllyedt Hableány felderítésében. Az M1 tudósítója gumicsónakokban búvárokat látott a Margit híd közelében.

Közben egy pontonhídelemet juttatott a Magyar Honvédség hadihajós ezrede a Margit híd közelébe, mondta Szilágyi Zsolt ezredes, a Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka csütörtök reggel a honvedelem.hu-nak.

A parancsnok elmondta, a baleset után nem sokkal parancsot kaptak, hogy mérjék fel képességeiket, pontosan mivel tudják támogatni a belügyminisztériumi és a katasztrófavédelmi szakemberek mentési munkáját. 

"Az állományt riasztottuk, és létrehoztunk egy búvárcsoportot, illetve egy hajócsoportot" - mondta az ezredes. "A hajócsoport egy tűzszerész járőrhajóból és egy beépített szonárral rendelkező folyami aknamentesítőből áll: előbbit a felszíni keresés-kutatás, utóbbit pedig a hajóroncs felkutatása céljából vetettük be - fogalmazott az ezredes.

A búvárok készenlétben állnak, feladatuk, hogy támogassák a rendőrségi és katasztrófavédelmi búvárok tevékenységét. A katonák emellett előkészítettek egy pontonhídelemet is, amelyet egy aknamentesítő hajóra kötve a Margit híd közelébe juttattak. Ez búvárplatformként szolgál majd a merülésekhez, ha szükség lenne rá - mondta.

Legalább heten meghaltak, amikor összeütközött két hajó szerda este a Dunán a fővárosban és az egyik elsüllyedt.

(Borítókép:  A honvédség hajója a Duna fővárosi szakaszán a Margit-szigetnél 2019. május 30-án.  -  fotó:  Máthé Zoltán / MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport