Személyhajósok Szövetsége: Kollégáink sem tudták elhagyni a süllyedő hajót

D NOE20180422007
2019.05.31. 20:03

Közlemény adott ki a Személyhajósok Szövetsége a két nappal ezelőtti dunai hajóbalesettel kapcsolatban, amiben emlékeztetnek, hogy a személyhajózás valamennyi közlekedési forma közül a legbiztonságosabb, a szerdaihoz hasonló tömegszerencsétlenség pedig 65 éve történt legutóbb itthon. A közlemény az MTI-ben jelent meg.

A szövetség szerint a személyhajós társadalom együtt gyászol az áldozatok hozzátartozóival.

Kollégáink sem tudták elhagyni a süllyedő hajót

- áll a közleményben.

A szövetség emlékeztet arra, hogy a baleset közelében tartózkodó hajók - a Halászbástya és a Hullám motoros - egy percen belül megkezdték a vízbe esett utasok kimentését, és két-két ember életét mentették meg. A szövetség büszke rájuk, mert tudták a kötelességüket, ha nem így tesznek, akkor ma több embert gyászolnánk.

A szövetség megjegyezte, hogy a szerdai baleset egy megkezdett előzés során történt. Ilyenkor az előzni szándékozó hajónak engedélyt kell kérnie az előtte haladótól, 

az előzést pedig biztonságos sebességgel úgy kell végrehajtania, hogy a hajók érintkezése kizárt legyen.

Naponta átlagosan kétszáz budapesti városnéző sétahajózáson vehetnek részt turisták, ehhez képest az utóbbi harminc évben húsznál kevesebbszer fordult elő Magyarországon, hogy egy hajó műszaki hibája miatt komolyabb kényszerintézkedésre volt szükség, hajót kellett menteni, írják a közleményben.

A baleset akkor következett be, amikor a mintegy négy kilométer hosszú belvárosi Duna-szakaszon átlagosan hetven - 30-135 méter hosszú - hajó közlekedik egyszerre Este.

A Parlamentnél szerda este történt balesetben legkevesebb heten meghaltak, 21 ember eltűnt. A baleset nem sokkal 9 óra után történt a Margit hídnál, ahol a Viking szállodahajóval ütközött össze a jóval kisebb, dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó, és másodpercek alatt elmerült. Hét embert a környező hajókon utazók mentettek ki, hét embernek pedig már csak a holttestét találták meg, mindannyian dél-koreai állampolgárok voltak.

(Borítókép: Hajók a Dunán 2018. április 22-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport