Saját főpolgármester-jelöltet állít a Momentum

-5865178669897965805 HUSZ2504
2019.05.31. 12:18

Egy kevésbé ismert férfi momentumos politikust indítana főpolgármester-jelöltként Budapesten a Momentum – közölte a hírt az Azonnali.hu. Németh Gyöngyvér, a Momentum sajtóreferense az Indexnek azt mondta, hogy

a Momentum elnöksége valóban saját főpolgármester-jelölt indítása mellett döntött, ez a jelölt pedig elindulna Karácsony Gergellyel szemben az ellenzéki előválasztáson.

Az elnökség döntését a momentumos küldöttgyűlésnek is jóvá kell hagynia a hétvégén. Így hétfőn derülhet ki, valóban lesz-e saját jelölt.

A politikai pletyka-híradóban Kerpel-Fronius Gábor neve forog, aki megfelel a fenti kritériumoknak. Hiszen férfi, a XIII. kerüelti Momentum tagja, a Momentum EP-listáján szerepelt, és nem ismeri a közvélemény. 

A Momentum a Facebookon azt írta: mindenképpen részt vesznek az előváalsztáson.

A Momentum az eredménytől függetlenül az előválasztás győztesét támogatja a főpolgármesteri kampányban. Célunk, hogy Tarlós Istvánnak egy kihívója legyen, és hogy megtaláljuk azt a jelöltet, aki minden ellenzéki szavazót képviselni tud az őszi választáson.

A Momentum Budapesten az országos eredményénél is jobban szerepelt. A 41 százalékot szerző Fidesz és a fővárosban közel 20 százalékos eredményt produkáló DK után a harmadik lett 17 százalékkal. A Momentum az ellenzéki háziversenyben is jól szerepelt: a 23 kerületből 10-ben a második lett.

Az előválasztáson biztosan indul Karácsony Gergely, az MSZP–DK–Párbeszéd–Szolidaritás jelöltje. Az LMP és a Jobbik által támogatott Puzsér Róbert azt mondta, hogy akkor indul, ha megállapodnak konszenzusos jelöltekről a kerületekben. A liberális Sermer Ádám jelezte, hogy nem indul az előválasztáson, ősszel viszont próbálkozik. 

Karácsony Gergely a Facebookon úgy reagált a hírre:

Nagyon örülök annak, hogy a Momentum is állít főpolgármester-jelöltet az előválasztáson.

A főpolgármester-jelölt azt írta:  "rendkívül fontos, hogy ne csak pártok, hanem a budapesti választópolgárok kiválasztottja álljon szemben a hatalom emberével. Bízom abban, hogy ezen az előválasztáson Puzsér Róbert is részt vesz. Minél több jelölt van, annál jobb lesz a verseny; sokat fogunk tanulni egymás programjából, egymás politikai felfogásából. Bármelyikünk is nyeri meg az előválasztást, számítania kell a teljes ellenzék támogatására."

(Borítókép: Cseh Katalin, Donáth Anna és Fekete-Győr András a Momentum EP választás eredményváró rendezvényén 2019. május 26-án. Fotó: Huszti István / Index)