Súlyosbításért fellebbeztek a tescós rablók ügyében

2019.05.31. 13:51

A nyereségvágyból, több emberen, hivatalos személy ellen elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt megismételt elsőfokú eljárásban hozott ítélet ellen a Központi Nyomozó Főügyészség a tárgyaláson a vádlottak terhére jelentett be fellebbezést - közölte a főügyészség. 

A május 29.-én kihirdetett ítéletével hat vádlottból négynél minősített – életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető – emberölésben és más kiemelt tárgyi súlyú bűncselekményekben állapították meg a bűnösségüket, míg a kalocsai házaspár sérelmére elkövetett emberölés miatti vád alól az összes vádlottat felmentették.

A bíróság a hat vádlott közül egy vádlottat minden ellene emelt vád alól felmentett.

A hatályon kívül helyezés miatt megismételt elsőfokú bírósági eljárásban a bíróság a korábbi elsőfokú ítélettől eltérően a budaörsi Tescónál történt bűncselekményt nem rablásként és testi sértésként, hanem nyereségvágyból, több emberen, hivatalos személy ellen elkövetett emberölés kísérletének minősítette, emellett négy vádlottnál lőfegyverrel visszaélés, robbanóanyaggal visszaélés, két vádlottnál fegyvercsempészet miatt is megállapította a bűnösségüket. De a korábbi elsőfokú ítélettel szemben csak egy vádlottat ítélt életfogytig tartó szabadságvesztésre.

A megismételt elsőfokú eljárásban hozott ítélettel szemben a vád képviseletet ellátó ügyész a tárgyaláson fellebbezést jelentett be

  • valamennyi vádlott terhére, a felmentések miatt a vádlottak bűnösségének megállapítása
  • négy vádlottnál a kiszabott büntetés súlyosítása, életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabása
  • három vádlott esetében – köztük az életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt vádlottnál – a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből történő kizárás megállapítása,
  • a teljes felmentéssel érintett vádlottnál a bűnösség megállapítása és vele szemben büntetés kiszabása

miatt.