Szakértő: Nem a Hableány fordult be a Viking elé

2019.05.31. 10:03

A közölt videófelvételek világossá tették, hogy a Hableány sétahajó nem fordult be a Viking szállodahajó elé, hanem a nagyobb jármű ütközött neki a kisebbnek szerda este – mondta Bencsik Attila, a Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetségének elnöke péntek reggel az M1 aktuális csatornán.

Ez azért is fontos, mert csütörtök délelőtt a rendőrségi sajtótájékoztatón a rendőrök közölték, hogy a Hableány változtatott irányt, azaz fordult be a szállodahajó elé. 

Bencsik szerint azonban a Hableány nem a saját irányváltoztatása miatt fordult keresztbe, hanem azért, mert a Viking nekiütközött, majd maga alá gyűrte és felborította. Mint mondta, a hajókon lévő helymeghatározó műszerek segítéségével, illetve szabad szemmel is látniuk kellett egymást.

Elmondta azt is, a nagyobb hajó valószínűleg magához szippantotta a kisebbet, amit alátámaszt, hogy a Margit híd pillérei között haladtak el éppen, ahol a sodrás erősebb, és közel voltak egymáshoz. 

Erre szerinte fel lehetett volna készülni, és egyértelmű az is, hogy a szállodahajónak lassítania kellett volna, és meg kellett volna várnia, míg a Hableány elhalad a híd alatt.

A transponderek felvételei alapján ki fog derülni, hogy be volt-e kapcsolva a hajókon a rádió, és használták-e ezeket. Nem lehet kizárni annak a lehetőségét sem, hogy elromlottak a helymeghatározók a hajókon, ezért nem látták egymást, de ennek nagyon kicsi a valószínűsége – válaszolta a műsorvezető kérdésére Bencsik Attila.

A Hableány az ütközés után nagyon gyorsan, hét másodperc alatt elsüllyedt. Ennek okai között szerepelhet, hogy a szállodahajó orra nem klasszikus hegyes hajóorr, hanem egy, a jármű hossztengelyére merőleges homlokfal. Ez azzal járt, hogy a Hableány nem tudott jobbra vagy balra kitérni, hanem felborult. Miután felborult, a víz nyomása és a szállodahajó mozgási energiája a víz alá lökte a sétahajót – értelmezte a történteket Bencsik Attila.

Őrizetben van a Viking kapitánya

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói csütörtökön gyanúsítottként hallgatták ki a szállodahajó ukrán állampolgárságú kapitányát a Hableány-katasztrófa miatt. A 64 éves Sz. Jurij odesszai lakost kihallgatását követően őrizetbe vették, és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására.

A rendőrségi közlemény szerint a Margit hídnál a Dunán május 29-én 21 óra 5 perckor egy termes személyhajó és egy szállodahajó ütközött, a személyhajó drámai gyorsasággal elsüllyedt. A személyhajón a hatóságok rendelkezésére álló utaslista szerint összesen 35 fő tartózkodott, 2 fő magyar állampolgár – a hajó személyzete –, valamint 33 dél-koreai állampolgár. A baleset után a mentésben részt vevők hét főt kimentettek a vízből, és további hét személy holttestét találták meg – valamennyien a Koreai Köztársaság állampolgárai.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport