Alajos, Leila
20 °C
36 °C

A Viking szállodahajón többen is látták a Hableány segítségért kiáltozó utasait

902A5454
2019.05.31. 00:04

A baleset túlélői, illetve a mentésben részt vevő többi hajó utasa után csütörtökön a nemzetközi sajtónak nyilatkozott több olyan utas is, aki a Hableány nevű városnéző hajóval ütköző Viking Sigyn szállodahajó fedélzetén utazott. 

A balkonunkon voltunk, és embereket láttunk a vízben, akik kétségbeesetten kiabáltak segítségért

– mondta az AFP nemzetközi hírügynökségnek Ginger Brinton, a Viking Sigyn 66 éves amerikai utasa.

Nem éreztünk semmit, nem tudtunk róla, hogy mi történt, de egyszerre azt vettük észre, hogy emberek vannak a vízben. Rettenetes volt

– mondta még Brinton. A Viking egy másik amerikai utasa arról számolt be megrendülten, hogy a Hableány milyen gyorsan tűnt el a víz alatt. A 62 éves Clay Finley azért tartózkodott a fedélzeten – miközben a legtöbben még vacsoráztak –, mert a Parlamentet akarta fotózni.  A vélhetően az orrhoz közel tartózkodó Finley fényképezés közben volt szemtanúja a balesetnek.

„Láttam, hogy a hajó felborul, emberekkel a fedélzetén. Talán 10-15 másodperc lehetett az egész, és vége volt. Senkit sem láttam felbukkanni” – mondta a férfi könnyeivel küzdve az AFP-nek.

Az eddig hivatalosan hét halálos áldozatot követelő és 21 eltűnt, nagy valószínűséggel szintén életét vesztő áldozattal járó balesetről nyilatkozott a szintén amerikai Denise Hingorany is, aki férjével, illetve testvérével és sógorával utazott a hajón. Ő a WPRI Eyewitness News nevű amerikai tévécsatorna honlapjának számolt be az átéltekről csütörtökön telefonon.

Hingorany elmondta, hogy a rossz időjárás miatt a legtöbb utas az erkélyről, illetve az alsóbb szinteken lévő teraszokról nézte a várost, és ő is azt mondta, hogy a hajón semmit sem éreztek az ütközésből. Egy házaspár viszont a legfelső fedélzeten volt, amikor a baleset bekövetkezett.

Ők arról számoltak be a többi utasnak, hogy látták a fedélzetről, hogy a hajó, amin utaznak, négy vagy öt, vízbe került ember mellett haladt el. A pár a vízbe kerültek segélykiáltásait is hallotta.

Hingorany azt is elmesélte, hogy ezt követően a hajó váratlanul megállt, majd körülbelül magyar idő szerint szerda este 22:30-kor az eset helyszínétől nagyjából egy mérföldre (1,8 kilométerre)  kikötöttek, és a nyomozók kikérdezték a kapitányt, illetve az utasokat is. Akik aludtak, azokat a rendőrök felkeltették.

A Duna magyarországi szakaszán 68 év óta történt legsúlyosabb baleset ügyében a rendőrség nyomozást rendelt el, a Viking Sigyn ukrán kapitányát csütörtök este letartóztatták.

(Borítókép: Viking Sigyn hajó a Dunán 2019. május 30-án. Fotó: Ajpek Orsi / Index)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport