Újabb videón a Hableány tragédiája

2019.06.01. 13:33

Felkerült az internetre egy újabb videó a szerda esti, budapesti hajóbalesetről. A videón - amit a Személyhajósok Szövetsége tett fel a Youtube-ra - az látszik, ahogy a Viking Sigyn nevű szállóhajó a Margit híd alatt utoléri és nekiütközik a Hableány nevű városnéző hajónak. A Hableány az ütközés után felborult, és másodpercek alatt elmerült, ez ezen a felvételen látható.

A hajóroncs azóta is a Duna mélyén van. A hajón 33 dél-koreai turista és 2 fős magyar legénység volt, 21 emberről nincs hír, többen közülük valószínűleg a hajóban rekedtek. A mentést nehezíti, hogy a Duna árad, ezért mélyebb és sebesebb is annál, hogy biztonságosan hozzá lehessen férni a hajótesthez.

A szombaton közzétett videón látszik, ahogy dél felől megérkezik a két hajó a Margit híd alá. Elől a Hableány, utána a Viking Sigyn. Az is látszik, hogy a szállóhajó nekimegy a kisebbik hajónak, ami vélhetően emiatt elkezd keresztbe fordulni a Viking Sigyn előtt. Ez már nem látszik ezen a felvételen rendesen, de ezután fordult fel és süllyedt el a Hableány.

A friss videón látszik, hogy az ütközés után nem sokkal a Viking Sigyn megáll, majd később visszacsorog vagy visszatolat az ütközés helyére, majd újra kihajózik a képből. A videót kikockázva és nagyítva észre lehet venni, hogy emberek vannak a vízben, sodorja őket a víz, csapkodnak, kapálóznak:

Nem vehető ki teljesen tisztán, de talán 5-6 emberfej mozgása figyelhető meg a képkockákon, egyikükre mintha rá is tolatna a rükvercelő szállodahajó. Az viszont biztosan látszik, hogy a Viking Sigyn fedélzetén páran rohangálnak, egyikük két villogós mentőmellényt is dob a vízbe. Az alábbi gifbe kikockáztuk az egyik mellényt, ahogy beledobják a Dunába és sodródik a vízben:

A Viking Sigyn ukrán kapitányát őrizetbe vették, szombaton a bíróság az előzetes letartóztatásáról döntött, de óvadék ellenében szabadlábra helyezhető. Ez ellen az ügyész fellebbezett, ezért egyelőre marad őrizetben.

A kapitány ügyvédje szerint ügyfele tagadja, hogy bármilyen szabálytalanságot elkövetett volna. Az ügyvéd közleménye szerint a kapitány 44 éve vezet hajót, a „Duna egyik legtapasztaltabb hajóvezetője”, balesetet soha nem okozott. A férfit megrendítette a baleset következménye, sajnálja, hogy a baleset elkerülésére nem volt módja, az áldozatok hozzátartozóinak részvétét fejezi ki.

A tragédia részleteiről itt egy rövid összefoglaló videónk.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport