Ujhelyi István szeretne Magyarország zöld EP-képviselője lenni

2019.06.02. 11:33

Kötelességemnek érzem, hogy az MSZP-Párbeszéd piros-zöld szövetségének egyetlen európai parlamenti képviselőjeként – az eddig vitt szakterületeim mellett - felvállaljam a környezeti fenntarthatóság ügyének aktív képviseletét is Brüsszelben - írja vasárnap kiadott közleményében Ujhelyi István.

A közleményben a képviselő azt írja, "olyan időt élünk, amikor az emberiség jövője – ha úgy tetszik: megmaradása - a környezeti fenntarthatóság és a klímavédelem prioritásként való kezelésén múlik". A magyar kormány ráadásul az MSZP-s képviselő szerint "az Orbán Viktor vezette illiberális kormány elutasítja a klímapolitika területén kitűzött uniós célokat, csak hogy a német autóipari cégeknek kedvezze", a Fidesz holdudvara pedig "sorosista összeesküvésnek" minősítette a klímaügyet.

Magyarország nem maradhat zöld-képviselet nélkül az EP-ben, különösen nem akkor, amikor a Fidesz-kormány felelőtlenül kiárusítja környezetünket és jövőnket a nagytőkének. 

Mindezek miatt Ujhelyi fontosnak érzi, hogy jelentkezzen a környezetvédelemmel foglalkozó parlamenti szakbizottság egyik tagjának. Az MSZP-P egyetlen, mandátumot nyert jelöltje szerint "Jávor Benedek, a Párbeszéd politikusa az elmúlt években példamutató munkát végzett ezen a területen, politikusi és szakmai örökségének továbbvitele ezért nemcsak lehetőség, de kötelesség is."

Felhívtam és arra kértem Benedeket, hogy amennyiben jövőbeli munkája megengedi majd, úgy észrevételeivel segítse a munkámat.

- írja Ujhelyi. 

Az MSZP–P közös listája a voksok 6,68 százalékát kapta az EP-választáson, így mindössze egy képviselőt küldhet az EP-be a pártszövetség. Az eredményt az MSZP elnöke, Tóth Bertalan a párt szombati titkos szavazásán, ahol eldőlt, hogy Ujhelyi mehet az Európai Parlamentbe, azt mondta: az MSZP-Párbeszéd kudarcot vallott a választáson, de választói hitet tettek amellett a politika mellett, amelyet ők magukénak vallanak.