Egy új szonárképen jól látható a Dunában elsüllyedt Hableány

2019.06.03. 15:26 Módosítva: 2019.06.03. 16:21

Pénteken már nyilvánosságra került egy szonárkép a Dunán elsüllyedt Hableány turistahajóról, azon azonban nem sok mindent lehetett látni. A Terrorelhárítási Központ és a dél-koreai Szong Szongun ezredes hétfői sajtótájékoztatóján viszont már egy olyan új felvételt mutattak be, amelyen jól látszik a Margit híd közelében a Duna medrében fekvő roncs helyzete.

Mint ebben a cikkünkben megírtuk, az 1949-ben épült hajó teste 27,2 méter hosszú, 4,8 méter széles és 5,2 méter magas. A súlya 50 tonna.

A Duna vízállása a baleset idején (múlt hét szerdán) 501 centiméter volt, most 517 centiméter. A hajó közel 9 méter mélyen fekszik a Dunában. A sodrás sebessége a pillérek között 4 méter másodpercenként. A víz alatti látás 0 centiméter, a víz 12-15 fokos.

A búvárok az erős sodrás miatt lényegében a létrát sem tudták elhagyni. Ehhez megpróbálják "leárnyékolni" a hajót, azaz a mentési területen csökkentenék a sodrás erősségét. Jelenleg párhuzamosan dolgoznak ki két megoldást: csak a holttesteket hozzák fel vagy kiemelik a hajótestet a holttestekkel együtt.

A kiemelést a Clark Ádám úszó daruval végeznék, amelynek a teherbírása 200 tonna. A daru azonban csak néhány nap múlva tud a helyszínre menni, mivel a Duna magas vízállása miatt nem juttatható el a hidak alatt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport