Harmadjára is előveszi a Kúria a fideszes aktivisták aláírásgyűjtési-ügyét

2019.06.03. 12:44 Módosítva: 2019.06.03. 12:48

Az Alkotmánybíróság múlt heti határozata alapján a Kúria újra előveszi a Fidesz aláírásgyűjtési ügyét, és új határozatot fog hozni, írja közleményében a Kúria. Mint megírtuk, az EP-kampányban fideszes aktivisták egyszerre gyűjtöttek aláírást Orbán Viktor programjára és az EP-n való induláshoz, de amint Momentum egyik szimpatizánsának a videójából kiderült, afideszesek nem adtak egyértelmű választ, hogy mi célból gyűjtik az adatokat.

Ezután a Fővárosi Választási Bizottság, majd Nemzeti Választási Bizottság hozott határozatot, amit a momentumosok megfellebbeztek a Kúriánál, amely első körben elmarasztalta a Fideszt. A Kúria azt írta, hogy a „FIDESZ-KDNP a tényállásban írt magatartásával megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét", 

A kormánypárt azonban az Alkotmánybírósághoz fordult, amely megsemmisítette a döntést, és visszadobta az ügyet a Kúriának. Ezután a Kúria újabb döntést hozott, amiben megismételték, hogy a Fidesz megtévesztette a választókat, de végkövetkeztetésként aztán mégsem állapított meg jogsértést. Ezt viszont így már a Momentum fellebbezte meg, így a történet újra az Alkotmánybíróság elé került. Ismét megsemmisítették a döntést, és visszadobták a Kúriának.

Itt járunk most. 

Most a Kúria kijelölt tanácsa arról határozott, hogy az alaptörvény-ellenességet miként kell orvosolni. A Kúria az új eljárásra azt az iránymutatást adta, hogy a Kúria végzése az Alkotmánybíróság IV/862/2019. számú határozata indokolás [39] pontjának feleljen meg. Ezt követően a Kúria választási ügyben eljáró tanácsának három napja van az új döntés meghozatalára”.

Az Ab említett 39-es pontja a következő: A Kúria tehát az indokolási kötelezettségét nem teljesítette, ehelyett olyan hatást tulajdonított az Alkotmánybíróság határozatának, amely abból közvetlenül nem következik. Ha pedig közvetve – a bizonyítékok mérlegelése és az Alaptörvénnyel összhangban álló jogértelmezés alapján ez a helyes döntés, márpedig ez tűnik ki a végzés rendelkező részéből, akkor azt a Kúriának kell megindokolnia, hogy miért találta jogszerűnek az FVB helybenhagyott határozatát