István, Vajk
18 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Országszerte rendezvények lesznek a trianoni békeszerződés 99. évfordulóján

D NOE20160604009
2019.06.04. 08:40

Lezárták a fővárosi Kossuth Lajos teret és az Alkotmány utcát a nemzeti összetartozás napján tervezett rendezvények miatt. Országszerte megemlékezéseket tartanak ugyanis ma, a június 4-i évfordulón.

A fővárosban, a központi ünnepségen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára mond ünnepi köszöntőt a Parlament előtt. Ezt követően

Szarka Tamás vezényletével több ezer diák énekli el a Kézfogás című dalt.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár korábban az MTI-nek elmondta: a nemzeti összetartozás napján 94 külhoni testvériskolával rendelkező iskola, összesen 188 iskola tanulói vesznek részt a programokon. A magyar iskolákból 2600, külhoni iskolákból csaknem 2300 gyerek érkezik, Erdélyből, Szerbiából, Szlovákiából és a Kárpátaljáról.

A rendezvény miatt nemcsak az Országgyűlés környékét zárták le, hanem a Budapesti Közlekedései Központ forgalmirend-változásokról is beszámolt.

  • A 2-es villamos rövidített útvonalon, a Közvágóhíd és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) között közlekedik.
  • A 15-ös és a 115-ös autóbusz terelve jár, a Boráros tér felé nem érinti a Szent István körút és a Markó utca, a külső végállomások felé pedig a Markó utca megállót.

Az emléknap alkalmából szintén Budapesten, az Arénában István, a király előadással emlékeznek meg Trianonról. 

Az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága ülést tart. Napirendjük szerint a 2020. év nemzeti összetartozás évének nyilvánításáról szóló határozati javaslatról tárgyalnak majd.

Emellett országszerte és a határon túl is megemlékeznek a trianoni békeszerződés 99. évfordulóján. Megemlékezést tartanak többek között Pécsen, Miskolcon, Gyulán, Hódmezővásárhelyen, Székesfehérváron, Balassagyarmaton, Jászberényben, Debrecenben, valamint a szlovákiai Révkomáromban.

Az MTI felidézte: a magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának napját, június 4-ét.

(Borítókép: Köz-tánc a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a budakalászi Lenvirág Együttes közreműködésével a Szentháromság téren Budapesten 2016. június 4-én a nemzeti összetartozás napján. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)