Szerdán újabb holttestek kerültek elő a Hableány roncsaiból

20190605154812 5K8A4532
2019.06.05. 16:20 Módosítva: 2019.06.05. 18:15

A Margit hídnál tartózkodó kollégánk szerint egy holttest jelent meg a Duna felszínén szerda délután négy óra előtt, nem messze a múlt szerdán elsüllyedt Hableány roncsaitól. A rendőrök több motorcsónakkal közelítették meg, majd kiemelték a testet. 

Kérdésünkre a rendőrség azt írta, 

a délután folyamán a kutatásban résztvevők találtak egy holttestet a Duna budapesti szakaszán, amelynek azonosítása folyamatban van. 

Szerda reggel már felhozták egy áldozat holttestét a Dunából, a rendőrség szerint a férfit azonosították, ő is a hajóbaleset tizenharmadik áldozata. 

Az M1 információi szerint szerda délután a Duna Fejér megyei szakaszán is találtak egy holttestet. A rendőrség szerda késő délután azt írta a honlapján, a kutatásban részt vevők a Duna teljes déli szakaszán továbbra is keresnek még 13 dél-koreai utast és a hajó 2 fős magyar legénységét.

A Hableány kiemelése pár óráig fog tartani 

Szerda délutánra megérkezett a Hableány kiemeléséhez szükséges Clark Ádám úszódaru Budapestre, a Népszigethez, ahol Gyenei Gyula kapitány tartott sajtótájékoztatót. 

A kapitány elmondta, maga a kiemelés pár órás munka lesz, ehhez azonban megfelelő vízállás kell. A Duna jelenleg 460 centi környékén van Budapesten, a biztonságos kiemeléshez 420 centi körüli vízállás szükséges, a legjobb, ha mindez apadó víz mellett történik, mivel ilyenkor a folyó sodrása sem olyan erős. Amíg a vízállás nem megfelelő, addig nem akarják megkockáztatni a Margit hídhoz hajózást, egyébként Mahard két hajója segít majd a kikötésben, ha odamehetnek. 

Ez azt jelenti, hogy valószínűleg még néhány napnak el kell telnie, amíg meg tudják kezdeni a kiemelést, ez 2-3-4 nap lehet, attól függően, hogy milyen tempóban apad a Duna.

A kapitány elmondta, a kiemeléssel kapcsolatban a terv az, hogy először búvárok merülnek majd le, hogy a roncs alá húzzanak be köteleket, melyek végét az úszódaruhoz rögzítik. Gyenei szerint a kötélaláfűzés a legbonyolultabb része a műveletnek. A kiemelés sikere attól is függ, hogy a hajó hogyan viselkedik, amikor a teste elkezd elszakadni a fenéktől, de nem számítanak arra, hogy eltörik a hajótest, ezért alkalmazzák ezt a módszert. 

Magán az úszódarun egyébként tizenegy ember dolgozik. 

A Hableány hajó múlt szerdán süllyedt el a Margit hídnál hét másodperc alatt, miután ütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A hajón harmincöten tartózkodtak, heten túlélték a balesetet. 

A Hableány hajóbalesettel kapcsolatban szerdán 

  • kora reggel felhoztak egy újabb holttestet, ő a tizenharmadik áldozat, a műszaki mentésért felelős nemzetközi csapat egyik magyar búvára talált rá a hajó egyik nyílászárójánál.
  • A mentést nehezíti, hogy emelkedik a Duna vízszintje, néhány centis emelkedésre lehet számítani.
  • Pintér Sándor belügyminiszter szerdán az országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának ülése után azt mondta: végül nem a Margit híd előtt emelik ki a Dunából a Hableányt. 

A Hableány balesete

A hajón 33 dél-koreai turista és 2 fős magyar személyzet volt május 29-én. 

Az ütközést heten élték túl.

7 holttestet még a tragédia napján megtaláltak Budapesten.

06. 03-án, hétfőn Hartánál és a roncsnál bukkantak holttestekre.

06. 04-én, kedden, KulcsnálAdonynál és a hajóroncsnál találtak áldozatokat.

06. 05-én, szerdán a hajóroncsból egy ember holttestét emelték ki, egy másik holttestet a víz felszínén találtak meg, egyet pedig a Duna Fejér megyei szakaszán találtak.

(Borítókép: Holttestet emelnek ki a Dunából 2019. június 5-én. Fotó: Németh Sz. Péter / Index)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport