Róbert
15 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Emelkedik a Duna vízszintje

902A6349
2019.06.05. 14:03 Módosítva: 2019.06.05. 14:07

Néhány centiméteres vízszintemelkedésre számítanak a Duna budapesti szakaszán csütörtök délutánig - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerdán. Ennek oka, hogy a Duna magasabban fekvő vízgyűjtőin a meleg időjárás miatt az elmúlt napokban hóolvadás indult meg, így bár számottevő csapadék nem volt és továbbra sem várható, az összegyűlt olvadékvíz hatására a Duna országhatár feletti szakaszán a vízszint kismértékű (néhány deciméteres) emelkedés volt tapasztalható.

A Duna bajor és osztrák szakaszán észlelt, a hirtelen hóolvadásból keletkező vízszintemelkedés a hazai szakaszon nagyobb mértékben jelentkezik, így Budapesten csütörtök délutánig a vízszint egy decimétert nem meghaladó emelkedése, majd újbóli lassú apadása valószínű. Budapestnél a déli vízállás 451 centiméter volt, ami 137 centiméter csökkenést jelent a múlt szombati tetőző szinthez (588 centiméter) képest.

A 400 centiméteres alá jövő hét kedden csökkenhet a vízszint.

Az országban csaknem 670 kilométeren van elrendelve árvízvédelmi készültség.

A Tisza árhullámának hosszan elnyúló tetőzése Szolnok térségében jár. Az árhullám lassú levonulását a mellékfolyókon kialakult kisebb vízszintemelkedések tovább lassítják.

A tiszai mellékfolyók közül a Krasznán, a Zagyván, a Berettyón és a Körösök vízrendszerén vannak, illetve várhatók az elsőfokú szint feletti vízállások. A Tisza vízgyűjtőjének felső részein néhány napig még folytatódik az esős idő, de számottevőbb csapadékmennyiség csak a Körösök részvízgyűjtőin valószínű. Ennek hatására a Körösökön újabb árhullám levonulására van kilátás, de a tetőzés sehol nem közelíti meg az elsőfokú árvízvédelmi szintet.

Az Alsó-Tisza továbbra is lassan árad, Szegednél a folyó a rakpart szintje (560 centiméter) felett van.

(MTI)

Borítókép: Ajpek Orsi / Index