Dobrev Klára bemutatta a főpolgármester-jelöltjét: Kálmán Olgát

-4700798881356309400 HUSZ9597
2019.06.06. 12:13
Kálmán Olga beszáll a politikába, a tévés műsorvezető a DK-s Dobrev Klára biztatására elvállalta, hogy főpolgármester-jelölt legyen. El tudja képzelni, hogy Orbán Viktorral tárgyal, és nem csak bólogatni fog.

„Olyan főpolgármester-jelöltet szeretnék a budapestiek figyelmébe ajánlani, aki megalkuvás nélkül és kőkeményen küzd Orbán rendszerével és Tarlóssal szemben” – mondta csütörtökön rendkívüli sajtótájékoztatóján Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője. Majd bemutatta, kit ajánl Budapest élére: Kálmán Olga tévés műsorvezetőt. 

A főpolgármesteri előválasztáson és októberben szavazzanak Kálmán Olgára!

Dobrev azt mondta róla: „Nem megosztja, hanem egyesíti a szavazókat, nem párttag, nem is volt pártnak tagja soha, biztató jövőt jelenthet, akire rászavaznának, Budapest levegője szabadabb lesz. Olyan főpolgármester-jelöltet, aki küzdeni fog, hogy szabadon sétálhassunk a városban, fel fog lépni mindenfajta mutyival szemben, vigyázni fog a budapestiek pénzére.”

A DK élőben közvetítette a bejelentést. 

Dobrev azt mondta, hogy a DK támogatja az előválasztás győztesét, és reméli, hogy Kálmán Olga lesz a nyertes. Karácsony Gergely DK-s támogatása csak az első előválasztásra szólt, és a helyzet annyiban is változott, hogy a Momentum is új jelöltet jelentett be. Gyurcsány Ferenc múlt héten még azt mondta, hogy kiállnak Karácsony Gergely mellett. Dobrev most azt mondta, tájékoztatták a politikai partnereket a DK új álláspontjáról.

Kálmán Olga nem csak bólogatna Orbán Viktorral

Kálmán Olga azt mondta: azért Dobrev Klára mutatta be, mert nagy szerepe van, hogy vállalta, és egyetért azzal, hogy új szereplők lépjenek színre, és több nő kell a politikába. „Minden budapesti jelöltje szeretnék lenni” – mondta Kálmán.

Független jelölt vagyok a DK biztatására, Klára biztatására. 

A tévés műsorvezető azt mondta, hogy sokat töprengett ezen a lépésen, de az EP-választás alapján úgy látja, hogy a budapestiek változást kívánnak. Kálmán azt mondta, hogy a Hír TV-s távozása óta több mindent csinált: könyvet írt, tanított, blogolt Dobrev Klárának, beindította a saját Youtube-csatornáját.

Ugyanakkor sokan biztatták, hogy szálljon be a politikába. Kálmán szerint számára most a legfontosabb, hogy visszaadja Budapestet a budapestieknek. Kálmán azt mondta, bárkivel szívesen leül vitázni, „hallgassuk meg egymást, érveljünk, ez az egész lényege”. 

El tudják képzelni, hogy szemtől szembe tárgyalok Orbán Viktorral? Szemtől szemben tárgyalok? Én el. És nem csak bólogatni fogok. 

Ami a programot illeti: Kálmán azt mondta, hogy Budapesten élő emberként jól ismeri a város problémáit, ilyen értelemben van programja. Mivel évtizedek óta a közélettel foglalkozik, újságíróként van rálátása a politikai és gazdasági ügyekre. A végleges, írott programját később fogja kialakítani, miután találkozott és beszélgetett a budapesti választókkal. 

Az EP-választás mindent megváltoztatott

A héten kezdődött el a budapesti ellenzéki előválasztás aláírásgyűjtése, a jelölteknek 2000 aláírást kell bemutatniuk az induláshoz. Karácsony Gergely zuglói polgármester, az MSZP–Párbeszéd jelöltje már hónapok óta nyilvánvalóvá tette, hogy mindenképp szeretne előválasztást, és ő be is nevez rá. Korábban úgy nézett ki, hogy az LMP és a Jobbik által támogatott Puzsér Róberttel kell megküzdenie.

Aztán az EP-választás teljesen átrajzolta az ellenzéki erőviszonyokat, így felborította a menetrendet. Budapesten a DK lett a második közel 20 százalékos eredménnyel, míg a Momentum 17 százalékkal harmadik lett. Az ellenzéki háziversenyt tekintve a DK 13, míg a Momentum 10 kerületben lett második a Fidesz–KDNP mögött.

A választáson az MSZP–Párbeszéd meggyengült, az LMP és a Jobbik pedig szinte el is tűnt Budapestről. Ettől függetlenül Karácsony előválasztásos indulása nem volt kérdés, sőt, Gyurcsány Ferenc az EP-választás után azt mondta, a DK továbbra is támogatja. Puzsér Róbert viszont bejelentette, hogy kiszáll az előválasztásból, mert nem teljesültek a feltételei, például a kerületi polgármesterjelölteket illetően. Az LMP erre megvonta a támogatást tőle, így a Jobbikal kötött megállapodás is megszűnt.

A Momentum pár nappal ezelőtt úgy döntött, saját jelölttel indul a fővárosban. Fekete-Győr András elnök hétfőn be is mutatta a jelöltet: Kerpel-Fronius Gábort, aki a XIII. kerületi Momentum elnöke, és a párt EP-listáján is szerepelt. Kerpel-Fronius az Indexnek azt mondta, hogy „a Fidesz-árvákkal” is szeretne szövetséget kötni arra, hogy „újraalkossuk, normalizáljuk Budapestet”.

Gyurcsány a Momentumra mutogat

Gyurcsány Ferenc később a Facebookon úgy magyarázta Kálmán jelölését, hogy "a Momentum saját jelöltet állított. A verseny kinyílt. Ez a budapestiek érdekét szolgálja. (...) Ha már lett valóságos verseny, akkor vegyük komolyan. Hogy a végén az ellenzék legjobb jelöltje legyen Tarlós kihívója, majd végül az új főpolgármester. 

Gyurcsány szerint a megállapodásokat be kell tartani. "Be is tartjuk. Nem nyitjuk ki a kerületi megállapodásokat függetlenül az EP választás eredményétől. Betartottuk, hogy az első fordulóban Karacsony Gergelyt támogattuk. És most betartjuk írásban vállalt korábbi ígéretünket is: az előválasztás második fordulójának győztesét fogjuk végül támogatni. Ennyit vállaltunk. És ezt betartjuk."

Karácsony azt hitte, ő lesz a DK jelöltje

Karácsony Gergely csütörtökre hirdetett sajtótájékoztatóját lefújták. A Facebookon azt írta: "1. Mindig is szerettem a kihívásokat. 2. Mindig is abban hittem, hogy az előválasztáson minél több jelöltnek kell indulnia, hogy a hatalom jelöltjével szemben a budapestiek jelöltje álljon. 3. Mindig is szerettem Kálmán Olgának nyilatkozni.".

Karácsony Gergely később a Facebook-élőjében arról beszélt, hogy "eddig is tudtam, hogy lesz a DK-nak jelöltje az előválasztáson, csak azt hittem, én leszek. C'est la vie."  Azért örül Kálmán Olga indulásának, mert ha több a jelölt, ha több a vita, nagyobb a legitimitás. Karácsony azt mondta, nem elsősroban Tarlós akarja legyőzni, hanem a budapestiek legnagyobb problémáit, például a légszenyezetttséget, a növekvő ingatlanárakat. Ezért zöld és baloldali programmal indul. 

Kerpel-Fronius úgy reagált Kálmán bejelentkezésére a Facebookon. „Azt mondtam az egyik legelső interjúmban, hogy a verseny jó. (...) Üdvözlöm a Demokratikus Koalíció mai bejelentését, hogy Kálmán Olgát elindítja a főpolgármesteri előválasztáson. Sok sikert kívánok neki és nagy elszántsággal tekintek a viták elé.”

Tarlós István főpolgármester az Atv.hu-nak azt mondta Kálmán indulásáról: „A helyzetről nincs véleményem.” Tarlós sajtófőnöke szerint pedig „egy bohózat, egy vicc”, ami az ellenzéki oldalon folyik.

(Borítókép: Huszti István / Index)